Let’s talk sushi

Ik  ben gek op Sushi. Lunch of avondeten, het maakt niet uit. Als het maar vers is. Heerlijk die zalm of tonijn, daar  kan je me echt blij mee maken! De afgelopen jaren is sushi niet weg te denken. Van “All you can eat tot decadent”. Sommige sushisoorten die we kennen in Nederland is ook wel te vergelijken met de nasi die we bij de chinees kunnen halen. Nee dat vind je niet in Japan op die manier :). Oja en de voorverpakte sushi uit de supermarkt is echt een no go voor mij. Dat is geen sushi (punt).

 

De laatste keren dat ik bij een “All you can eat” heb gegeten vielen me behoorlijk  tegen. Waarom? Omdat er tonijnsalade in zit en vanwege alle mayonaise on top. Niet mijn ding en het zijn verborgen diktemakers. Ook zie ik dat steeds meer mensen naar een Sumo en Shabu Shabu gaan en dan alleen maar warme dingen bestellen. Waarom?

 

Een enkele keer heb ik thuis suhi gemaakt. Prima, maar niet zoals ik bij mijn favo sushi place eet, Momiji in Den Haag. Afgelopen week heb ik ook heerlijk sushi gegeten bij Karaku in Den Haag.

 

Bij sushi hoort natuurlijk ook wasabi, sojasaus en gember.
Wasabi is de groene pasta met een scherpe smaak die vaak als bolletje naast de sushi geserveerd wordt. Het is me echt meerdere keren gebeurd dat ik teveel wasabi op mijn sushi had……. met een brianfire tot gevolg. Voor een paar seconden kan je niet meer nadenken, staar je naar voren en springen de tranen spontaan in je ogen. Wasabi wordt gemaakt van geraspte Wasabi, het broertje van de Mierikswortel. Omdat dit vrij duur is wordt de wasabi pasta zoals we die kennen gemaakt van mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof.

 

Eet niet teveel sojasaus bij je sushi, er zit veel zout en daar krijg je ook veel dorst van. Zonde want dan zit je te snel vol ;). Bijna altijd krijg je naast de wasabi en sojasaus ook flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. De gember, ook wel gari, heb ik moeten leren eten. Gari neutraliseert de smaakpapillen.  Zo wordt de smaak van de sushi niet beïnvloed door de sushi  die je ervoor hebt gegeten.

 

Wasabi

Wasabi

Gember

Gember

 

 

 

 

 

 

Welke sushi kennen we allemaal?

De Makisushi
Iedereen heeft deze sushi weleens gegeten. Deze sushi bestaat uit sushirijst, zeewier en een vulling. Deze vulling kan bijvoorbeeld bestaan uit komkommer, advocado, zalm of tonijn. 

Makisushi

Makisushi

 

 

 

 

 

 

Nigiri sushi
De Nigiri sushi is ook een erg bekende soort sushi. Deze sushi kom je meestal als eerste tegen op het menu. Ook deze sushi bestaat uit een met de hand gekneed bolletje rijst met er bovenop een stukje vis of andere zeevruchten. Dit kan bijvoorbeeld pijlinktvissen, octopussen, palingen of groente zijn. Yummie.

Nigiri Sushi

Nigiri Sushi

 

 

 

 

 

 

Gunkenmaki
Dit is een variant op de nigirisushi.  Het bolletje rijst wordt met een strook nori die breder dan het bolletje rijst is omwikkeld, op het bolletje rijst kom je ingrediënten tegen zoals bijvoorbeeld viskuit en oesters.

Gunkenmaki

Gunkenmaki

 

 

 

 

 

 

Oshisushi
Deze type sushi ben ik nog niet veel tegengekomen. Het ziet er uit als een sushi gebakje. Zo heb je het beste uit 2 werelden ;). Het bestaat uit een kleine in elkaar geperste blokjes van rijst met vis als topping.

FullSizeRender 5

Oshisushi

 

 

 

 

 

 

Chirashisushi
Als ik eerlijk ben…. deze heb ik gezien maar nog niet geprobeerd. Het bestaat uit een kom rijst met daarbij de overige ingrediënten er bovenop gelegd of juist er doorheen gemengd.

Chirasushi

Chirasushi

 

 

 

 

 

 

Inarisushi

Deze sla ik meestal ook over. Niet mijn ding. Het is de gefrituurde sushi met rijst en groente, bijvoorbeeld in een zakje tofu.

FullSizeRender 4

Inarisushi

 

 

 

 

 

 

Er zijn verschillende westerse varianten op sushi. Denk bijvoorbeeld aan de California Roll, en mijn favo de Dragon Roll bestaande uit gefrituurde garnalen gerold in rijst met een topping van tonijn. Yummie!

 

Ik ga snel maar weer eens sushi eten!

 

Welke sushi eet jij het liefst?

 

Groet,
Madhu de sushilover

 

Bron oversushi.nl
Bron foto’s Pinterest

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!