10 lessen die wij van onze moeders hebben geleerd

Als klein kind keken we al op tegen onze moeders. Nu we zelf mama zijn begrijpen we onze moeders beter. De keuzes die ze hebben gemaakt en waarom ze waren zoals ze waren. Vroeger zeiden we weleens zo worden wij echt niet, maar de gelijkenis is soms angstaanjagend :). En heel eerlijk, zo erg is het helemaal niet.

 

Wij delen graag de meest wijze lessen die we van onze moeders hebben geleerd.

 

In willekeurige volgorde vind je ze hieronder. We zijn ons er van bewust dat we niet alle lessen kunnen pennen, anders hadden we een boek kunnen schrijven ;). Tijdens het schrijven van deze blog kwamen we erachter dat we beide veel overeenkomsten in onze opvoeding hebben.  Is dat dan de reden dat we zo’n bijzondere band hebben?

 

Onze top 10:

  1. Gastvrijheid – Madhu

Aan lekker eten zijn we nooit tekort gekomen tijdens onze kinderjaren, nou eigenlijk tot de dag van vandaag :D. Ik denk dat mijn moeder soms dacht dat de hele buurt kwam eten, zoveel eten was er. Iedereen die langs kwam – met of zonder afspraak 😉 – moest dan ook verplicht eten. At je niet mee, dan kreeg je wat mee. Mijn moeder kan dan ook erg lekker koken. De lekkerste nasi en bami met kip uit de oven. Nog steeds gaat iedereen rollend weg bij mijn moeder. 

De gastvrijheid van mijn moeder (en ook zeker  mijn vader) zit ook in mij.  Maar niet alleen met eten, maar ook het klaarstaan voor anderen. Ook ben ik iemand die anderen het graag naar hun zin maakt (sfeermaker) en op hun gemak stelt. De reden dat ik altijd met of voor klanten gewerkt hebt komt ook uit deze gastvrijheid. Ik krijg er voldoening uit om mensen verder te helpen en te verrassen.

 

  1. Koken – Shanti

Mijn moeder is een lekkerbek, ze houdt van lekker eten en kan ook heerlijk koken. Iedereen die mij kent, weet dat ik dat ook ben :).  Toen ik nog thuis woonde (lang, lang geleden) vond ik het geweldig om samen met mijn  moeder te kokkerellen (niet altijd, meestal). Vooral snacks en hapjes. Het klaarmaken van het “echte” eten liet ik toentertijd aan haar over, ik was wel altijd haar trouwe hulp.

Eenmaal uit het huis heb ik ontdekt dat ik onwijs geniet van (uitgebreid) koken. Ze zegt altijd dat we goed voor onszelf moeten zorgen en hoe doe je dat beter dan door heerlijk te koken en ervan te genieten!!

 

Grillmaster Shanti

Grillmaster Shanti

 

  1. Karma – Madhu

Als er iemand een bikkel met een dikke (en een mooie) huid is, is dat toch echt mijn moeder. Aardig voor iedereen, soms té lief, zeg ik weleens tegen haar. Maar haar motto is dan ook verwacht niet dat hoe jij doet, anderen zo terug zullen doen. Blijf in je eigen waarde en verlaag je niet tot de waarde van een ander. Als mensen slecht tegen je zijn, zullen ze dit zelf terugkrijgen.

Karma is een b*tch. Ja, daar geloof ik ook in. Je krijgt wat je geeft. Ik kan alleen niet zoals mijn moeder aardig tegen iedereen zijn, die dat niet tegen mij is. Ik denk dat dit ook komt omdat het in sommige situaties onmogelijks is. Zo heb ik de afgelopen jaren veel politieke spelletjes voorbij zien komen op mijn werk. Ondanks dat je er niet aan deel neemt, raakt het je wel en vormt het je (in dit geval) in je carrière.

 

What comes around, goes around.

What comes around, goes around.

 

  1. Klussen -Shanti

Vroeger werd er altijd heel lacherig over gedaan, maar mijn moeder en ik kregen altijd te horen dat we een eigen klusbedrijf moesten starten.

Voor de meeste huis-tuin-en keukenklusjes draaien wij ons hand niet om en gaan we lekker zelf aan de slag. Van het behangen tot het bevestigen en ophangen van rolgordijnen. Is er iemand aan het verhuizen of moet er een douchestang opgehangen worden 😉 dan zijn we niet beroerd om het klusje zelf op te pakken.

Ik ben best handig (en sterk) al zeg ik het zelf ;-).

 

Doe het zelf!

Doe het zelf!

 

  1. Hard werken Madhu

Klagen maakt het werk niet makkelijker. Mijn moeder is dan ook geen klager. Ik begrijp soms ook niet waar ze op haar leeftijd al die energie vandaan krijgt. Ze werkt echt heel hard. Gelukkig neemt ze ook regelmatig een aantal weken vakantie. Het liefst gaat ze lekker naar een warm land of naar haar geboorteland Suriname.

Als ik naar mezelf kijk is hard werken belangrijk, maar efficiënt en effectief werken misschien nog wel belangrijker. We willen allemaal zoveel tegenwoordig. Die mooie baan / carrière, studeren, leuke dingen doen, een gezin en een eigen leven ernaast. Om al die ballen in de lucht te kunnen houden vind ik het belangrijk om een balans te vinden. En dat is ook zeker hard werken!

 

Girlboss.. Het gaat echt gebeuren!

Girlboss.. Het gaat echt gebeuren!

 

  1. Manieren – Shanti

Wees altijd beleefd, als je ergens komt groet de mensen netjes. Sta iedereen netjes te woord, nooit brutaal doen of schelden. Het zijn simpele omgangsvormen, maar zulke kleine brengen je zoveel goeds.

Met goede manieren kom je zoveel verder in het leven, als je dat niet hebt dan heb je bij voorbaat al een streepje achter. En niet te vergeten, als ik vroeger brutaal was dan kon ik nader kennismaken met de hand van m’n moeder :-S Gelukkig zijn we netjes opgevoed en hebben we niet zoveel met die hand van haar te maken gehad….

 

Niet slurpen ;)

Niet slurpen 😉

 

  1. Vrijgevigheid Madhu

Wees niet gierig, maar geef. Een ding wat mijn moeder echt niet is en wat in de opvoeding naar voren kwam is gierigheid. Wat van haar is, is van ons. Ze houdt van mooie dingen, vooral sieraden (bling bling) maar ze loopt er niet mee te koop. Als ze op vakantie gaat naar Suriname neemt ze dan ook voor iedereen wat mee. En als ze terug komt, dan worden haar kleinkinderen (en kinderen) ook altijd verwend.

Ik zie mezelf niet als materialistisch. Als ik alles morgen weg zou moeten doen, zou ik er geen problemen mee hebben. Ik ben misschien wel een beetje verwend met mijn auto 🙂 – gevalletje auto boven ov / lopen. Ik geef ook graag, net als mijn moeder, anderen een goed gevoel. Dit kan zijn door iemand te verrassen met een presentje of gewoon er te zijn voor iemand en te helpen.

 

Een klein cadeautje ;)

Een klein cadeautje 😉

 

  1. Me-timeShanti

Vroeger draaide alles om de kinderen, huishouden, werk, familie en andere verplichtingen. Mijn moeder heeft me doen inzien dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen. Vroeger was dit geen optie, gewoonweg omdat het niet zo hoorde in de ogen van de maatschappij.

Het is niet raar of erg als je even de boel de boel wilt laten om tijd voor jezelf te nemen. Ik weet dat Madhu en ik deze me-time van tijd tot tijd nodig hebben om bij te tanken of gewoon omdat het kan. Het geeft ons de gelegenheid om even uit de hectiek  van het dagelijkse leven te stappen en inspiratie en energie op te doen.

 

  1. Survivor -Madhu

Door de sterke vrouw die mijn moeder is heb ik ook geleerd om mijn eigen keuzes te maken en hier ook voor te gaan staan. Ook wanneer niet iedereen het met je eens is. Als je valt sta dan op en probeer het dan weer. Net zolang tot het lukt. “Je moet je eigen boontjes doppen” en “Waar een wil is is een weg” zei mijn moeder altijd.

Ik heb voor verschillende grote uitdagingen gestaan. En de mentaliteit die ik als cadeautje van mijn moeder heb gekregen heeft me wel geholpen om me door een situatie heen te slaan. Het maakt de situatie niet per se makkelijker, maar mijn vastberadenheid om eruit te komen wel.

 

  1. Moeder zijn – Shanti

Madhu en ik kunnen ons geen beter voorbeeld wensen dan onze moeders. Zij hebben ons gemaakt tot de sterke, zelfstandige en leuke 🙂 vrouwen die we zijn.

De levenslessen die ze van hun moeders hebben meegekregen en het leven opzich, heeft ze zoveel moois gebracht. Maar ook in moeilijke tijden presteren ze het om te blijven lachen en er te zijn voor de mensen die het nodig hebben. Dat geven wij op onze manier door aan onze kids. Wij hebben de verantwoordelijkheid (net als onze moeders destijds) om onze kindjes op te voeden tot lieve, sociale, beschaafde, respectvolle, zelfstandige volwassenen die kunnen genieten van het leven en er alles uit kunnen halen wat het te bieden heeft.

Zoals we eerder al zeiden; hoe hard wij vroeger ook riepen dat wij nóóít zoals onze moeders wilden worden zijn we dat toch! Sterkter nog, we zijn er trots op!

 

Op reis

Samen op (levens)reis

 

De perfecte moeder bestaat niet, maar Madhu en ik komen er verdomd dicht in de buurt :-D. Als je van beide de goede eigenschappen opsomt en de minder goede gewoon vergeten..hahaha.

10 mooie lessen op een rij. En dit is maar een klein aantal lessen in vergelijking van wat we hebben mogen leren. We mogen dan ook in onze handjes knijpen met onze lieve moeders! Hopelijk mogen we nog veel lessen van jullie leren :D.

 

Mama’s we houden van jullie!

 

Liefs,

Madhu & Shanti

 

Ps. onze moeders zijn niet gestopt met ons op te voeden nou ja, meer met verzorgen. Bij het kleinste kuchje of pijntje willen ze al langskomen met eten en je medicijnen brengen.

One Comment

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!