Boekarest Bucharest Bucureşti

Als vriend van de Mommy’s weet ik dat ze met enige regelmaat op zoek zijn naar city-trip of short break bestemmingen. Toen ik in Boekarest zat, heb ik Madhu een appje gestuurd dat deze stad zeker een aanrader is. Ik kreeg op gegeven moment als reactie “Maar jij mag ook een blog schrijven hoor”. Nou dat leek me hartstikke leuk. Nog nooit eerder gedaan! En ja eens moet de eerste keer zijn toch? Verleg je grenzen en groei!

Boekarest, Hoofdstad van Roemenië. Als ik aan Roemenië denk, dan denk ik meteen aan Ceauşescu. En aan Nederlanders (van alle kleuren!) die klagen dat al die Roemenen hier ‘hun banen komen stelen’.

 

En daar gaan we!

Donderdag naar Schiphol met de bus (ik woon er vlakbij), Vidya (een goede vriendin) ontmoet (die gaat vaker naar Boekarest voor werk), KLM om 9u30, 2u45min vliegen en je bent er. 27 graden! Nou, dat scheelt wel met 11 graden thuis…

Van tevoren een taxi geregeld via www.transport-airport-bucharest.com). Top Service! Echt! Vaste prijs airport naar de stad. En prima communicatie. Daar kunnen ze bij ons nog wat van leren! Ik kreeg ook tips over wat er allemaal te doen is in de stad.

Vidya & ik

Dag 1

De eerste dag wat rondgelopen, de omgeving verkend. Eerste indruk: Boekarest is een interessante stad. Vanuit de taxi krijg je al een indruk van de omgeving, groen, wijds en met wat grandeur. Boekarest wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Dat zie je ook terug in een aantal gebouwen. In de 19e eeuw was er een intensieve samenwerking tussen Frankrijk en Roemenië o.a. op het gebied van architectuur.

Palace of Parlement

Dag 2

Ik ben zelf erg gecharmeerd van de Free city walks. Je kan meer informatie vinden hierover op bucharest.walkaboutfreetours.com. Het is een leuke manier om met een gids door de stad te lopen, verhalen mee te krijgen en het is niet duur: Je geeft wat je vind dat t je waard is geweest. Na het ontbijt verzameld bij de Unirii fontein en de belangstelling is groot, zeker een man of 60. In 2 groepen gaan we uit elkaar en begint de 2½ uur durende tocht: The Story of Bucharest. De gids vertelt over het parlementsgebouw, Vlad de spietser (Dracula is op hem gebaseerd), oude gebouwen in de stad, kerkjes, een nonnenklooster en nog wat meer interessante dingen.

Tijdens de tocht nog 3 Israëlische meiden leren kennen, samen geluncht in Carucu’Bere, een populair Roemeens restaurant. Gelukkig hadden we gereserveerd en konden we aan een grotere tafel! Na de lunch naar AFI Cotroceni, een megamall, effe shoppen!

Food bij Carucu’Bere

Nog meer food!

Dag 3

Vidya ging alweer terug naar Amsterdam. En ik bleef nog 2 dagen in m’n uppie. Als eerste had ik een reservering gemaakt voor het Parlementsgebouw, het 2e grootste gebouw ter wereld. Ceauşescu had dit o.a. als zijn residentie gepland. Hij raakte geïnspireerd op een bezoek aan Noord Korea, Hij vond het geweldig hoe het volk de ‘Leider’ daar aanbad, hoe hij in een paleis woonde etc etc. Hij heeft er (gelukkig) nooit gewoond.

Het gebouw zelf is echt huge! Een rondje om t gebouw zou je al gauw een half uurtje lopen kosten, als t niet meer is. Na door de security te zijn gegaan, begon de tour. Zonder in al te veel details te treden (ga het zelf zien!), het gebouw straalt van binnen één en al macht uit. Marmer, zijde, kroonluchters, enorme zuilen vloer-plafond hoogtes van 19m in sommige zalen. Een zaal waar de akoestiek zo goed is, dat applaus versterkt wordt. Hoezo was Ceauşescu niet een ego-tripper??

De free city walk smaakte naar meer, en dus ‘s middags de 2e tour gedaan. Deze had als titel: Little Paris or New Berlin. Wat ik miste in de eerste tour werd goed gemaakt in deze tour, de meer recentere geschiedenis, en dan met name meer over het communisme en de revolutie in dec 1989, toen het ijzeren gordijn overal viel. Het is de bloedigste ‘einde van communisme in Oost Europa’ geweest.

Sitting area

Dag 4

Laatste dag van de city trip, m’n vlucht gaat pas om 18u, dus tijd genoeg om nog wat te doen. En ik ga naar het huis van Ceauşescu. Dat ligt in een wijk die als wat meer elite bekend staat. Metro, 4 haltes en je bent er. Vroeger woonden in deze wijk de hoge pieten van de communistische partij. En was de wijk verboden gebied voor de normale burger. Nou…. Als je door de straat loopt, dan zie je dat die mensen (die hoge pieten dus) vrij riant leefden.

 

Als je langs het voormalig huis van Ceauşescu (het is nu een museum) loopt dan denk je, valt wel mee hoe groot dat is… En dat was nou precies de bedoeling, dat je van buiten dacht dat het niet zo groot was. Na binnenkomst, begin je een idee te krijgen hoe deze man met z’n familie daar leefden. Ze leefden in nog meer weelde dan de koningen die ze vroeger verguisden. Bioscoop, wine-tasting room, dinner en breakfast rooms, appartementen (ja, niet zomaar kamers) voor z’n 3 kinderen. Dat betekent dus zit-, slaap- en badkamer voor elk. Een appartement voor z’n vrouw, voor zichzelf. En dan zijn we er nog niet, dressing rooms, wintertuin, gym, kapper, zwembad, Spa…..zal ik nog even doorgaan?!? Oja, vergulde kranen in alle badkamers… Als je daar loopt, dan besef je eigenlijk wat voor verschrikkelijk contrast er was tussen de burgers en de machthebbers. Hoe macht blind maakt… Ik houd m’n hart vast wanneer Noord-Korea valt… In welke luxe leeft die vent daar over de rug van het volk……

Gouden (vergulde) kranen en leidingen

Meeting room in Ceauşescu’s huis

In conclusion

Ik kan nog zo ontzettend veel meer vertellen, maar ja, dan ben ik een boek aan t schrijven in plaats van een blog. Boekarest en Roemenië smaken naar meer. Interessante geschiedenis, ontzettend vriendelijke mensen. Er wordt goed Engels gesproken.

En die mensen die vinden ‘dat ze onze banen komen stelen’…. Ga eens iets nuttigs doen!

 

Over Rishi

Wij (Madhu & Shan) hebben Rishi vorig jaar leren kennen. Toen we vorig jaar in London waren was hij er ook. Sinds die is er een mooie vriendschap ontstaan. Een vriendschap waarin eten, humor 🙂 en gezelligheid centraal staan. Op een bijzondere manier, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Dus ja ook je uitspreken als je het ergens niet mee eens bent.

Rishi is ondernemer en wereldreiziger. Wil je meer weten over Rishi kijk dan op zijn Linkedin profiel.

London met friends

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!