De nieuwjaarskus

To kiss or not to kiss

Dilemma. Het is de eerste werkdag van het nieuwe jaar. De dag dat je je collega’s een gelukkig nieuwjaar wenst. Je hebt voor de eerste werkdag wat leuks aangetrokken. Want wellicht happen jullie nog een oliebol met z’n allen met een glas champagne erbij. De eerste werkdag betekent ook dat mensen jou of jij mensen een gelukkig nieuwjaar wenst. Doe jij aan de nieuwjaarskus?

Tot wanneer mag je nieuwjaar wensen

Iedereen zegt er iets anders. Het meest gegeven antwoord wat ik op internet tegenkom is tot 6 januari (drie koningen). Omdat er geen harde richtlijn is, hanteren sommige mensen ook de hele maand januari om iedereen de nieuwjaarswensen uit te spreken.

Iedereen doet het op zijn eigen manier

En iedereen een gelukkig nieuwjaar doet iedereen op een eigen manier. Het lastige hiervan is dat wanneer iedereen een eigen manier heeft en dit samenkomt, dit kan leiden tot een onhandige situatie. Ook wel te bestempelen als “awkward”.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik een aantal type personen op een rijtje zetten.

Graag wil ik hierbij vermelden dat het geen feitelijk onderzoek betreft, maar een subjectieve vaststelling die voor mij als persoon objectief voelt ;).

  1. De kusser

De kusser is er van overtuigd dat dat de manier is en is er misschien wel op uit om zoveel mogelijk mensen te kussen. Wanneer de kussen een hand krijgt van een “Afstand graag” (2.) dan trekt hij de betreffende persoon naar zich toe. Er is dan geen ontkomen aan.

De kusser zie je dan ook niet aan komen. Hij óf zij staat ineens voor je. Je hebt geen tijd om na te denken. Het is direct tijd voor actie. Sommige kussers hebben hun eigen strategie hiervoor, anderen gaat het natuurlijk af.

  1. Afstand graag

De Afstand graag houdt niet van al dat gekus. Want wat weet je nou daadwerkelijk van iemands hygiëne?! OK, hier is ook iets voor te zeggen. De afstander zie je aankomen. Maar kijkt minder vrolijk dan de kusser. Misschien is het een poker face of misschien is het gewoon de huidige staat.

Wanneer Afstand graag je een hand geeft houdt hij deze gestrekt. Als kusser kun je proberen de hand naar je toe te trekken. Dit lukt je niet. Punt. De arm blijft namelijk stijf. Ga dus ook niet trekken, dit kan leiden tot een kopstoot en wellicht een lichte hersenschudding.

En ja, Afstand graag zou ook de persoon kunnen zijn die een button draagt waarop duidelijk is te zien dat hij niet kust.

  1. The Sick person

Dit klink veel beter dan de zieke, vandaar in het Engels ;). The Sick person heeft het best zwaar, want die is altijd ziek, zwak of misselijk op de eerste werkdagen van het jaar. Zo kan hij óf zij niet zoenen, omdat hij verkouden is, buikgriep heeft of een enorme koortslip heeft.

The sick person zie je in de verte aankomen als een soort schim. Van ver weet je niet wie het is en van dichtbij hoor je eerst een stem voordat je de persoon helder voor je ziet. Voordat je The sick person ziet, heb je al gehoord dat hij ziek is.

Sommigen geven een hand, anderen roepen al ik ben ziek dus ik doe het even zo. “Gelukkig nieuwjaar”. The sick person is vaak extra warm gekleed in de eerste week van het  nieuwe jaar. Als iemand een sjaal om heeft, tja dan weet je het eigenlijk al.

  1. De dictator

Iedereen heeft een dictator in zijn omgeving. De dictator is iemand die bepaald wat er gaat gebeuren. Hij gaat een stapje verder dan de kusser. Hij bepaald wat er gaat gebeuren.

De dictator hoor je al aankomen vanaf de lift of de andere kant van het gebouw. Hij of zij is degene die zo hard lacht en ook kust. Lees, je hoort de kusbewegingen. De dictator heeft ook de neiging om je schouders vast te houden of je te knuffelen. Het is ook een beetje de sfeer- en gangmaker. En in deze eerste week van het jaar degene die bepaald hoe een ander hem begroet.


Een dictator is ook iemand die van tevoren aangeeft wat hij wil of niet wil. Hij óf zij is spreekt zich uit. Indien een dictator niet wil kussen, dan doet hij het niet. Maar dan weet iedereen het ook. En dat maakt het anders dan de kusser en de afstand graag,die kunnen zich in een “awkward” situatie nog laten overrulen om de situatie proberen te redden. De dictator red geen situaties, maar is de situatie.

  1. De Huh

De huh wat de situatie af en gaat eigenlijk met de anderen mee. Is er een kusser, dan wordt er gekust. Wilt iemand afstand, dan is er afstand. Is er iemand ziek, dan wilt huh dit niet oplopen. En de huh vind het niet erg om de dictator te volgen.

Een huh is niet moeilijk, die past zich makkelijk aan. Het gevaar van een Huh is een andere Huh. Wanneer beide niet weten wat ze willen dan ontstaat er een grote Huh. Want wat ga je dan doen?!

  1. De ontduiker

De ontduiker is er wel maar zie je niet. Die zorgt dat alle vergaderingen gepland zijn of gaat werken in een afgesloten ruimte. Zolang dat nodig is.

Wordt de ontduiker toch betrapt?! Dan ontwaakt nummer 1, 2, 3 of 5. Het aanpassingsvermogens van de ontduiker is een compliment waard!

Welk type ben jij?

Voor iedereen is er wat te zeggen. Je vraagt je vast af wat voor type ik ben. Ik spreek mijn nieuwjaarswensen uit tot  januari. Als je me tegenkomt voor die tijd, dan zal je het ervaren ;).

Veel succes met de nieuwjaarswensen en maak er een mooi jaar van!
Madhu

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!