Detoxen met Madhavi

Hi allemaal, wat leuk dat jullie mijn foodblog weer lezen!

 

Bedankt voor de enthousiaste reacties op mijn vorige blog met het recept voor de detoxsalade “veggies & cheese“.
Deze keer hoop ik jullie weer te inspireren met een heerlijk recept voor een lunchsalade.
Ook heb ik een bonusreceptje voor jullie als verrassing :).

 

Detoxsalade #2: Hindustani egg salad

Voor dit saladerecept ga ik terug naar mijn Hindoestaanse roots en heb ik op basis daarvan een luxe fusion salade gecreëerd:
de Hindustani egg salad!

 

Hindustani vanwege het gebruik van kerrie en tomatentjokha (een soort tomatencompote) in deze salade,
wat typische smaakmakers zijn in de Hindoestaanse keuken. Let’s prepare this salad!

 

Ingrediënten
1 eetlepel kokosolie (koudgeperst en geschikt voor consumptie) of olijfolie
150 gram jonge spinazieblaadjes (100 gram mag ook als je van iets minder salade houdt)
50 gram rucola
150 gram paksoi
100 gram kastanje champignons
100 gram cherrytomaatjes
50 gram komkommer
10 gram uien, fijngesneden
1 vers ei
1 takje basilicum
* optioneel: een stukje gele peper (Madame Jeanette)

Kruiden:
2 theelepels masala (kerrie, in de toko verkrijgbaar)
zwarte peper
zeezout of Himalayazout

Dressing:
scheutje natuurazijn
zwarte peper (naar wens)
zeezout of Himalayazout (naar wens)

Calorieën: 365
Bereidingstijd: 30 minuten
Kosten totaal: € 3,50

 

En nu gaan we het klaarmaken!
Stap 1
Verhit de grillpan en doe er een halve eetlepel kokosolie in. Tip: kokosolie kun je tegenwoordig ook kopen in de supermarkt.
Ook is dit verkrijgbaar in de natuurwinkel en toko’s. Hou je niet zo van kokosolie? Gebruik dan olijfolie.

bron: Jumbo

bron: Jumbo

 

 

 

 

 

 

Stap 2
Was de champignons snel schoon, dep ze droog en snij ze in plakjes. Marineer de champignons in een theelepel kerrie (masala, ook in de toko te verkrijgen of in mijn geval zelfgemaakt in Suriname ;)) , voeg zout en zwarte peper toe. Grill dit in ongeveer 15 minuten gaar in de grillpan.

 

Stap 3
Snij de paksoi in grote stukken van ongeveer 5-8 centimeter en hou de stengels en bladeren gescheiden. Voeg, nadat de champignons al 10 minuten aan het grillen zijn, in dezelfde pan de stengels toe.  (De stengels zijn wat harder dan de bladeren van de paksoi en hebben dus iets meer tijd nodig om te garen). Voeg na 5 minuten de paksoi bladeren toe in de grillpan en grill alles beetgaar in een paar minuutjes.

 

Stap 4
Was in de tussentijd de spinazie en rucola, dep dit droog en mix het door elkaar. Maak een dressing van een scheutje azijn, zwarte peper en zout en voeg dit toe aan de spinazie en rucola. Pak een groot bord en maak de eerste laag op het bord met de spinazie-rucolamix.

 

Stap 5
Was de komkommer, halveer deze in de lengte en snij dit in lange stukken.

 

Stap 6
Kluts het ei en voeg een theelepel kerrie, een snufje zout en eventueel een stukje gesneden gele peper (Madame Jeanette) toe, als je van spicy houdt! Je kan dit ook weglaten, als je niet in brand wilt staan ;).  Kluts het ei met de kruiden door elkaar. Verhit in een kleine koekenpan een halve eetlepel kokos- of olijfolie. Wanneer de olie warm is geworden, voeg dan het ei toe in de pan en bak dit in ongeveer 5-7 minuten gaar aan beide kanten. Rol de omelet op en snij dit in dunne reepjes.

 

Stap 7
Halveer de cherrytomaatjes, snipper het stukje ui en doe dit samen in een pannetje met een anti aanbak laag,. Voeg zout toe en eventueel gele peper in stukjes (Madame Jeanette). Bak het tomatenmengsel  in 5 minuutjes gaar en voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.  Je hebt nu officieel tomatentjokha gemaakt!  Je kan de tomaten met ui en zout ook in de magnetron opwarmen (ong. 2 minuten), maar dan verlies je wel de meeste voedingswaarden van het eten. The choice is yours :).

 

De laatste Stap

Salade to go!

Salad to go!

 

Voeg op het bord met de spinazie-rucolamix de komkommer en paksoi toe, doe daarop de champignons en eireepjes en dresseer het met de tomatentjokha! Voeg nog een beetje zwarte peper toe als je wilt en een takje basilicum on top. Voila, je Hindustani egg salad is klaar! Ook handig mee te nemen in een lunchbox of als diner te eten. Eet smakelijk ;).

Wil je een iets meer basic versie van de salade eten, laat dan bijvoorbeeld de paksoi of champignons weg. Variëren en aanpassen kan altijd!

 

VSmoothieerrassingsrecept:  Kiwi-appel-kokos smoothie

Was een kiwi en een granny smith appel en snij deze in stukjes. Doe dit in een bak en voeg een scheutje natuurlijk kokoswater toe.  Mix dit met de staafmixer tot een romige smoothie en smullen maar!

 

 

 

 

Eet smakelijk en tot de volgende blog!

 

Liefs,
Madhavi

Madhavi

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!