Divali

Bijna alle Hindoes zijn er maar druk mee deze dagen, de GROTE schoonmaak en dan ook ECHT de grote schoonmaak, geen enkel hoekje wordt overgeslagen. Waarom?… De mensen en hun huizen horen rein en schoon te zijn. Ik hoor je al denken, waar heeft ze het over?? Divali komt eraan.

 

Divali oftewel het Lichtjesfeest

Divali is het lichtjesfeest van de Hindoes. Dit is een van de belangrijkste religieuze feestdagen. Op deze dag vieren we de overwinning van het licht op de duisternis, het goede over het kwade.  Deze dag wordt binnen het Hindoeïsme in alle stromingen gevierd. Op deze dag vereren we Laxmi,  de godin van Licht, Schoonheid, Rijkdom en Voorspoed, en vragen we haar ons te zegenen.

Diya

Het woord Divali is afgeleid van het sanskriet Dipawali, wat een rij lichtjes betekent. Geheel volgens de traditie steken de mensen thuis op deze dag Diya’s aan, dit zijn olielampjes die de mensen veelal zelf maken, een lampje van klei met daarin een lontje en geklaarde boter (bron Wikipedia).

Divali vier je meestal thuis met de familie, maar divali wordt ook gevierd in de Mandir (Hindoestaans gebedshuis). Er wordt op deze dag bijna altijd een dienst gehouden voor de godin Laxmi. De godin Laxmi staat voor Rijkdom en Voorspoed, veel mensen brengen daarom op deze dag een bezoek aan het casino om hun geluk te beproeven.

Vroeger mocht ik mijn moeder altijd helpen met het maken van de diya`s, ik mocht de lontjes voor het lampje maken en aansteken. En daarna mochten we ze overal in het huis neerzetten, Nu heeft mijn zoontje deze taak overgenomen, in opperste concentratie maakt hij de diya`s klaar. Na het ontsteken van de diya’s zet hij ze zorgvuldig in alle kamers van ons huis neer.

 

img_8736 img_8738

Eten

Naast alle tradities, is het eten de 2e belangrijkste op deze dag. Tijdens Divali worden er traditionele zoetigheden gemaakt, en er wordt vegetarisch gekookt. Wat staat er bij mij op het menu? Roti, met pompoen, aardappel met kouseband in masala (kerrie) en bara, Ik heb er nu al trek in!!

 

Zoetigheden die wij meestal klaarmaken op Divali zijn:

Ik heb hieronder een aantal van de meest gebruikelijke zoetigheden mét recept op een rijtje gezet voor je

  • Lapsi roti
  • Ladoo
  • Mahanbhoog
  • Sewai

Lapsi roti

Ingrediënten:
250 gram patentmeel
1 liter volle melk
250 gram suiker
0,25 liter water
0,5 liter ghee

Bereiding:

Roti:
Doe de meel in een schaal en voeg daarbij het water toe. Kneed dit vervolgens tot een zacht deeg. Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol ze uit tot een doorsnee van 15 cm. Warm de ghee (laat nog een klein beetje over) op in een diepe pan totdat het goed heet is en bak dan de roti’s 1 voor 1 in ongeveer 30 seconden. De roti’s moeten zacht en wit blijven.

Lapsi:
Zet een diepe pan op het vuur en verwarm daarin 1 eetlepel ghee . Schenk daarna al het melk, suiker en meel in de pan. Blijf dit constant roeren met een garde totdat alle klonten zijn verdwenen. Als de lapsi een beetje dik is het klaar.

 

Ladoo

Ingrediënten:
250 ml melk
500 gram suiker
halve verse kokosnoot (geraspt)

 

Bereiding:
Doe de melk in een pan en laat het koken, voeg de suiker toe aan de melk. Wanneer het geheel wat dikker wordt doe er dan de geraspte kokos bij. Laat het nog even koken en roer alles goed door.
Wanneer het geheel wat dik is geworden doe dan het vuur uit en blijf roeren totdat het een beetje afkoelt. Daarna kan je met de hand balletjes ladoo maken.
Let er op dat je niet teveel melk en te weinig suiker hebt. wanneer dit zo is blijft het niet goed plakken en kun je geen mooie balletjes maken.

 

Mohanbhoog

Ingrediënten: 
250 gram griesmeel
5 eetlepels geklaarde boter/ ghee
1 eetlepel blanke rozijnen en/of gesneden amandelen
eventueel 1 eetlepel gemalen kokos
200‐250 gram suiker
0.75 liter volle melk
Eventueel 1 pak vanillesuiker

Bereiding:
De geklaarde boter/ghee in een diepe pan opwarmen en wanneer het warm is de griesmeel erbij doen;
Onder voortdurend roeren het griesmeel lichtbruin bakken. Wel steeds blijven roeren,
zodat het griesmeel het niet aanbrandt. Plaats het op laag vuur zodra het
griesmeel lichtbruin is.
Doe ondertussen de melk samen met de rozijnen (of amandelen of kokos) en de
vanillesuiker en de gewone suiker in een kom en meng het tot één geheel;
Doe de inhoud van de gemengde melk, rozijnen en vanillesuiker bij het griesmeel.
Roer alles tot één geheel en houd het vuur hoog tijdens het roeren;
Blijf roeren tot het griesmeel dik is geworden. Laat het daarna nog een minuutje
doorkoken en doe dan het vuur uit.
Schenk het in een koude schaal (of leuke vormpjes) en laat even afkoelen. Serveer met geraspte kokos of geschaafde amandelen erbovenop.

 

Sewai

Ingrediënten:
1½ liter melk
1 eetlepel boter
100 gr. dunne vermicelli
120 gr. Suiker
Vanillesuiker naar smaak

Bereiding:
Breng in een grote pan de melk aan de kook, voeg de suiker toe en breng op een laag vuurtje nogmaals de melk aan de kook. Smelt in een andere pan de boter en voeg de vermicelli er aan toe, bak totdat de vermicelli lichtbruin is. Voeg daarna langzaam de vermicelli aan de warme melk toe. Laat het geheel nog een kwartiertje op een laag vuurtje koken. Roer regelmatig zodat de vermicelli boven komt drijven.

 

Je ziet het, we hebben het er maar druk mee!
Ik ga vast beginnen met de boodschapjes voor Divali, jullie houden de foto’s van al het lekkers tegoed van me.

X

Shanti

Mijn tradities

One Comment

  1. Hoi, ik vroeg me af waar u de schaaltjes en lont heeft gekocht? Wat voor olie gebruikt u? Groetjes, Rudi Respen

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!