Divali

Bijna alle Hindoes zijn er maar druk mee deze dagen, de GROTE schoonmaak en dan ook ECHT de grote schoonmaak, geen enkel hoekje wordt overgeslagen. Waarom?… De mensen en hun huizen horen rein en schoon te zijn. Ik hoor je al denken, waar heeft ze het over?? Divali komt eraan.

Divali oftewel het Lichtjesfeest

Divali is het lichtjesfeest van de Hindoes. Dit is een van de belangrijkste religieuze feestdagen. Op deze dag vieren we de overwinning van het licht op de duisternis, het goede over het kwade.  Deze dag wordt binnen het Hindoeïsme in alle stromingen gevierd. Op deze dag vereren we Laxmi,  de godin van Licht, Schoonheid, Rijkdom en Voorspoed, en vragen we haar ons te zegenen.

Diya

Het woord Divali is afgeleid van het sanskriet Dipawali, wat een rij lichtjes betekent. Geheel volgens de traditie steken de mensen thuis op deze dag Diya’s aan, dit zijn olielampjes die de mensen veelal zelf maken, een lampje van klei met daarin een lontje en geklaarde boter (bron Wikipedia).

Divali vier je meestal thuis met de familie, maar divali wordt ook gevierd in de Mandir (Hindoestaans gebedshuis). Er wordt op deze dag bijna altijd een dienst gehouden voor de godin Laxmi. De godin Laxmi staat voor Rijkdom en Voorspoed, veel mensen brengen daarom op deze dag een bezoek aan het casino om hun geluk te beproeven.

Vroeger mocht ik mijn moeder altijd helpen met het maken van de diya`s, ik mocht de lontjes voor het lampje maken en aansteken. En daarna mochten we ze overal in het huis neerzetten, Nu heeft mijn zoontje deze taak overgenomen, in opperste concentratie maakt hij de diya`s klaar. Na het ontsteken van de diya’s zet hij ze zorgvuldig in alle kamers van ons huis neer.

img_8736 img_8738

Eten

Naast alle tradities, is het eten de 2e belangrijkste op deze dag. Tijdens Divali worden er traditionele zoetigheden gemaakt, en er wordt vegetarisch gekookt. Wat staat er bij mij op het menu? Roti, met pompoen, aardappel met kouseband in masala (kerrie) en bara, Ik heb er nu al trek in!!

Zoetigheden die wij meestal klaarmaken op Divali zijn:

Ik heb hieronder een aantal van de meest gebruikelijke zoetigheden mét recept op een rijtje gezet voor je

  • Lapsi roti
  • Ladoo
  • Mahanbhoog
  • Sewai

We hebben de Persaad recepten gebundeld in ons Persaad receptenboek. Die kan je hier gratis downloaden.

Je ziet het, we hebben het er maar druk mee!

X

Shanti

Mijn tradities

Eén reactie

  1. Hoi, ik vroeg me af waar u de schaaltjes en lont heeft gekocht? Wat voor olie gebruikt u? Groetjes, Rudi Respen

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!