Fillers & Selfies: deel 2

In deel 1 van Fillers & Selfies nam ik je mee in mijn verbazing over fillers. Vandaag neem ik jullie mee in de andere verbazing, Selfies.

 

Selfie-nation

Ok. Laten we eerlijk zijn. Ik neem weleens Selfies, maar niet heel vaak. Na onderzoek ben ik erachter gekomen dat ik dit vooral doe op Instagram. Niet heel vaak, maar af en toe.

Niks mis met Selfies. Waar ik me wel aan kan storen is dat wanneer ik met iemand samen ben er de hele tijd selfies gemaakt worden. Er worden foto’s gemaakt, net zolang de perfecte foto is gemaakt. Met de perfecte- pose en het perfecte licht.

Zo ook op de verjaardag van mijn nichtje. En als het geen Selfies zijn dan wel “gewone” foto’s. Maar ook hier gaan ze net zo lang door tot de juiste foto er is. Het maakt niet uit hoe lang het duurt. En na het schieten van alle foto’s moet natuurlijk alles geplaatst worden.

Madhu Mommy in the City

Ik kon het niet laten om een “perfecte” selfie te maken. PS zo zie ik er niet elke dag uit ;).

Taart

Voordat de taart werd aangesneden zijn er foto’s gemaakt. Ik heb de tijd bijgehouden, het duurde wel 20 minuten lang. Iedereen moest op de foto, natuurlijk erg leuk als herinnering maar daar ging het niet alleen om. Het ging weer om die perfecte foto. Licht was niet goed, pose was niet goed, het was allemaal net niet goed genoeg. Terwijl ik het echt leuke foto’s vond waren de meiden echt kritischer. “Nee, dat mag je echt niet plaatsen!” hoorde ik meerdere keren.

Het uitblazen van de taart was niet helemaal perfect. Dus de kaars moest opnieuw aan en er moest opnieuw geblazen worden. Het tweede filmpje was wel gelukkig goed. Doorgaan tot de perfecte foto is gevonden is heel normaal geworden. 

 

Geniet van het moment

Genieten we nog wel van het moment, vraag ik mezelf weleens af! Als het niet op social media staat is het niet gebeurd vertelt iemand me die avond.

Ik weet nog dat mijn tijd dat mijn moeder een Minolta camera had. Je kon er een rolletje van 24 stuks of 36 stuks inzetten. Hoe de foto’s eruit kwamen was altijd een verrassing. Had je je ogen open? Of een rare pose? Of had je rode ogen. Er was nog geen scherm dus we lieten ons maar verrassen.

Toen we de foto’s terugzagen was het altijd een verrassing, maar vooral een mooie herinnering. De fotoboeken kwamen op elk feestje weer tevoorschijn.

 

Functie van de foto

Ik denk persoonlijk dat foto’s niet alleen meer gemaakt worden om een moment vast te leggen. Maar ook om onszelf vast te leggen en een manier om onszelf te laten zien. Hoe vaak pak jij je foto’s er bij om ze te bekijken?

Als ik foto’s op Instagram tegenkom zijn dit vaak de mooiste en leukste foto’s. Ook als ik op iemands profiel kijk. Het is natuurlijk een stuk leuker om vrolijke foto’s te plaatsen die een beeld geven van jou en een weerspiegeling van jouw leven.

Nieuwe apps die ontwikkeld worden verdienen goud geld aan “het gezien worden”. Denk bijvoorbeeld aan Snapchat en Musical.ly. Want als het niet op Snapchat staat is het niet gebeurd (quote van een van de meiden).

 

De perfecte foto

De continue zoektocht naar de juiste foto zorgt ervoor dat er een soort zelfopgelegde sociale druk ontstaat om er altijd op en top uit te zien. Dit zie je terug in kleding en fillers zoals je kan lezen in mijn vorige blog.

Als moeder vind ik het best lastig. Want hoe zorg je ervoor dat je kind meekrijgt dat het niet gaat om de perfecte foto, maar om wie je bent. Natuurlijk passen de selfies ook bij de huidige tijd en is het een manier van zelfexpressie. Een splagaat, je leest het al.

Wat ik de kleine vooral probeer mee te geven is dat ze de dingen die ze doet voor zichzelf moet doen en niet voor een ander. Hoe ga jij hier als ouder mee om?

 

Alvast bedankt voor het delen van jullie inzichten!

 

Liefs,

Madhu

Madhu Mommy in the City

Zo zie ik er wel uit elke dag ;). #outofbedlook #fakenews

Eén reactie

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!