HÏVAN: MADHU EN SHANTI OVER HUN ONAFSCHEIDELIJKE VRIENDSCHAP

Dit interview is geplaatst op https://hivancommunity.com

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Wij zijn Madhu (37) en Shanti (38). We zijn twee vrouwen die midden in het leven staan en er volop van genieten, samen met onze gezinnen. Madhu heeft een dochter van 12 jaar. Shanti heeft een zoon van 10 jaar. 

Wij zijn allebei erg verschillend, maar we vullen elkaar dan ook aan. We zijn eerlijk naar elkaar toe, denken met elkaar mee en vragen elkaar om hulp. Dit werkt voor onze vriendschap. Elke type relatie heeft zijn eigen “regels”.  Het is belangrijk dat je jouw eigen regels creëert die past bij wie je bent en waar je voor staat.

Wat is een grappig weetje over jullie, wat niet veel mensen weten?

Shanti is bang voor motten, ze gelooft er heilig in dat motten hapjes nemen van mensen. (lol!)

Hoe lang zijn jullie al vriendinnen en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

We zijn 21 jaar geleden aan elkaar voorgesteld. De klik was er meteen. We kwamen erachter dat we dezelfde smaak hadden qua kleding, want we hadden dezelfde jas aan, en de vriendschap was geboren. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. We zijn samen volwassen geworden en hebben veel meegemaakt samen en geleerd in de verschillende fasen in ons leven. 

Jullie zijn begonnen met de blog mommyinthecity.nl. Kunnen jullie hier wat meer over vertellen?

Onze blog bestaat bijna 5 jaar. Het is ontstaan uit de gedachte andere vrouwen te empoweren, ze te inspireren en te motiveren. We willen die vrouw aanspreken die ook midden in het leven staat en we willen haar laten weten dat ze niet alleen is.

We delen in onze blog wat we meemaken op het gebied van carrière , sociaal leven, het gezinsleven en alles wat er nog meer bij komt kijken. We geloven er ook in dat als wij het kunnen, iemand anders het ook kan. En misschien ook wel beter. 

Onze blog gaat niet over ons als moeder, het gaat vooral over de vrouw achter de moeder. De uitdagingen waar ze tegenaan loopt en hoe ze ermee om gaat. De vrouw die alles uit het leven haalt, niet alleen voor haar gezin en/of familie en vrienden, maar ook voor haarzelf.

Wat doen jullie in het dagelijkse leven?

We zetten ons in voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Wij geloven er in dat iedereen unieke talenten heeft en meebrengt. Helaas krijgt niet iedereen de kans om deze talenten in te zetten of te vergroten in een organisatie. We helpen bedrijven en organisaties met het creëren van meer diversiteit en inclusie, door juist deze unieke talenten in te zetten. Dit doen we op verschillende manieren, denk dan bijvoorbeeld aan het geven van lezingen, trainingen en workshops, maar ook door de doorvertaling te maken van diversiteit naar de praktijk op de werkvloer. 

Het is interessant om te zien hoe dat bij verschillende partijen gaat en hoe iedereen dat op hun eigen manier aanpakt, én welk verschil wij voor de bedrijven  of organisaties kunnen maken met onze kennis en expertise.

Als je het leuk vindt kan je een kijkje nemen op www.beetopofmind.nl om een beeld te krijgen van wat we allemaal doen.

Madhu & Shanti in IJsland

Jullie omschrijven jullie zelf als ‘moeders, vriendinnen, maar vooral levensgenieters’. Wat betekent genieten van het leven voor jullie? En hoe geven jullie hier invulling aan?

Genieten doen we in de volste betekenis van het woord. Dat betekent voor ons niet alleen bijvoorbeeld leuke dingen doen, nieuwe plekken bezoeken en lekker eten.

Het betekent ook genieten van de kleine dingen. Het kan zo simpel zijn als samen koffie drinken aan de keukentafel of even stilstaan bij het feit dat je een drukke week heb gehad en wel alles heb kunnen doen wat je die week had willen doen. Of dat je heb geleerd met een decoupeerzaag te werken en een vloertje heb gelegd. Of dat je bij een fastfoodketen weer apple pie kan kopen. We zijn ons ervan bewust dat ook de kleine dingen geluksmomentjes zijn en daar genieten we van. 

Wat is jullie levensmotto?

We hebben niet per se een levensmotto. We geloven er allebei in dat het leven een leerschool is. Soms ga je flink op je gestifte lippen 😉 en soms leer je veel. We blijven leren en onszelf ontwikkelen als mens, moeder en partner. Het gaat er vooral om hoe je zelf naar iets kijkt, en niet hoe een ander dit beoordeelt. 

Hoe zouden jullie de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Onze cultuur is in beweging. In onze tijd waren de normen en waarden anders dan ze nu zijn. Begrijp het niet verkeerd, we hebben nog steeds de normen en waarden van vroeger, alleen hebben we ons eigen sausje er overheen gedaan.

Wij zijn opgegroeid in een hele andere tijd dan de tijd waarin onze kinderen nu opgroeien. Wij vinden veel dingen net als onze ouders belangrijk als het gaat om hoe je als persoon bent en hoe je met anderen om gaat. Minder belangrijk vinden we wat anderen ervan vinden die verder van ons afstaan. 

We zijn steeds meer open, we praten en leren meer met elkaar. Er is een dialoog met onze kinderen, onze ouders, familie en vrienden. Ook laten we de taboe’s die er vroeger waren, nu niet meer onbesproken. 

Als jullie één ding zouden kunnen veranderen binnen de Hindoestaanse gemeenschap, wat zou dat dan zijn?

Mensen kan je niet veranderen, je kan ze wel inzichten geven om te veranderen. Dit betekent dat het belangrijk is om open te staan voor elkaar, voor elkaars meningen en overtuigingen. Probeer de ander te begrijpen, voordat je zelf begrepen wilt worden. Zo ontwikkel je je als mens, maar ook een cultuur. 

Saamhorigheid is iets wat we samen met z’n allen creëren. Ons doel met Mommy in the city en ons werk (diversiteit & inclusie) is om mensen te verbinden. Hierbij is het belangrijk dat we niet afwachten en oordelen. Maar luisteren en elkaar leren kennen. Ook in de Hindoestaanse gemeenschap. We hebben allemaal andere ervaringen, verschillen van waarden en normen die we vanuit huis hebben gehad en hebben verschillende heerlijke recepten. Laten we zorgen dat we vooral de kracht hiervan inzien én benutten. 

Kofferbakmeeting tijdens Quarantaine

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!