Koffietijd! #2 Cappuccino

In mijn vorige blog Koffietijd! #1 Espresso vertelde ik jullie over espresso. Niet alleen heb ik het verteld, ik heb het natuurlijk ook geproefd. Ik heb zelfs espressokopjes aangeschaft en kan er thuis ook echt van genieten. Nu je weet welke espresso (Link) je kan bestellen of thuis kan maken gaan we je meer vertellen over de cappuccino, een variant op de Espresso. De IJskoffie,  Internationale koffie en Koffie cocktails komen ook nog aan bod.

 

Weet jij wat de gunstige effecten van koffie zijn en dus de reden is dat ik koffie drink ;)?
De Gezondheidsraad concludeerde begin 2015 dat er grote bewijskracht is voor gunstige effecten van koffie, te weten:
> 2-4 koppen per dag: 10% lager risico op coronaire hartziekten en beroerte
> 5 koppen per dag: 30% lager risico op diabetes type 2
In juni 2015 publiceerde het Europees bureau voor voedselveiligheid dat meer dan 5 koppen schadelijk is voor de gezondheid.
Cappuccino

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

 

Wist je dat de Italiaanse koffievariant cappuccino oorspronkelijk uit Wenen komt? Ik in ieder geval niet.. Wenen staat ook bekend als koffiehoofdstad van Europa. Cappuccino bestaat uit een derde Espresso, melk én melkschuim. Bij cappuccino wordt de melk gestoomd. Door de melkschuimlaag heeft de cappuccino een andere structuur dan bijvoorbeeld een koffie verkeerd. Je kan het afmaken door cacoapoeder of kaneel over je cappuccino te strooien. In Italie drink je cappuccino vaak bij het ontbijt.

 

 

Cappuccino behoort nu ook tot de Nederlandse koffiecultuur, zowel in de horeca als thuis. Tja, in Nederland kan het de hele dag door, in de ochtend, middag en avond. Dus dat doe ik dan ook :).  In de supermarkt vind je dan ook veel soorten cappuccino, van strooisels tot cups. Er is van alles te vinden. Mijn favoriete thuis cappuccino maak ik met de Nespresso Ciocatinno koffie cup. Mijn melkopschuimer zorgt voor een lekkere schuimlaag.

 

Latte Art

Bestel je een cappuccino buiten de deur, dan is de kans groot dat je een stukje kunst me ekrijgt in de vorm van Latte Art. Zo maken Barista’s de mooiste figuren in melkschuim. Het ziet er makkelijk uit, zo uit de losse hand. Ik doe het ze alleen niet na! Figuren worden gemaakt met speciale schenktechnieken, of door een pen te gebruiken waarmee je vormen schetst in het melkschuim. Dit noemt men ook wel etching. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van siroop om complexere figuren te creëren. De nieuwe trend in latte art is toch wel de 3d latte art. (voorbeeld)

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

 

 

 

 

 

 

Groet,

 

Bron: koffie-weetjes.nl, foodish,nl en consumentenbond.nl.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!