Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Overal hoor ik deze kreet over onze jongens voorbijkomen de laatste tijd, en eerlijk? Ik erger me er dood aan!

De maatschappij vindt dat we onze jongens te “soft” opvoeden. Ze hebben de laatste jaren te weinig aandacht gekregen, omdat we te druk waren met onze meiden. We zouden ze te veel hebben binnengehouden, veel te vaak de Ipad in de handen hebben geschoven, of andere zoethouders hebben gegeven zodat ze “lekker” rustig zijn en niet al te veel van hun ouders vragen.

Jongens, jongens wat is dit nou voor gekkigheid? Voor zover ik weet zijn WIJ, de ouders, toch echt helemaal zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van onze eigen kinderen?

De jongens campagne van SIRE

SIRE heeft enige tijd geleden deze campagne opgezet om ouders van jongens aan het denken te zetten over hoe ze met hun jongens omgaan. Wat er daarna gebeurde was een wildgroei van discussies en meningen in de media. De maatschappij kan hier van alles van vinden en onderzoeken kunnen van alles uitwijzen maar is het in de realiteit ook echt zo? Als moeder van een stoere 7 jarige jongen ben ik het echt niet eens met wat de maatschappij zegt.

 

 

Kapotte broek

Ik ben geen gestudeerde wetenschapper in opvoedkunde, ben geen psycholoog of wat dan ook. Wat ik wél ben is moeder van een 7 jarige jongen die gewoon lekker zichzelf kan zijn. Die in bomen en lantaarnpalen wilt klimmen als we er langslopen (en dat dus ook doet), die gewoon lekker wilt spelen, dingen wilt ontdekken en onderzoeken. En gewoon wilt vissen in de sloot, het liefst springt hij ín de sloot of lekker op zijn skates of step door het park wilt sjezen. Het is een heerlijke ondernemende jongen die de ruimte heeft om zijn “ding” te doen. Binnen de grenzen die ik als ouder stel natuurlijk.

 

Apenstreken

Eerste zelfgevangen vis!

Lekker klimmen 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Moet wel eerlijk bekennen, al dit ondernemend gedrag gaat gepaard met af en toe een kapotte broek, valpartijen, schrammen, bulten en incidenteel een bezoekje aan de SEH (was gelukkig niets heel ernstigs) waar mijn moederhart soms een slag van overslaat.

Opa

Zijn opa zegt altijd, af en toe kapotte kleding, schrammen en bulten horen bij jongens, ik vind overigens ook bij meisjes! Onze kinderen mogen echt wel eens een beetje kattenkwaad uithalen en ondeugend zijn, dat waren wij zelf toch ook in onze jeugd??? Zolang ze maar weten waar de grenzen liggen, én zolang ze maar weten dat er consequenties zijn bij het overschrijden van de grenzen. En bij dat laatste ligt een hele grote verantwoordelijkheid bij de ouders, dat willen sommigen nog wel eens vergeten. Maar dat is weer een hele andere discussie…

 

Wat ik al zei, ik ben geen opvoedkundige, maar wel een ervaringsdeskundige. Je zal mij ook echt niet horen zeggen wat goed of fout is in de opvoeding van onze kinderen, want de perfecte opvoeding bestaat niet. Ik vind wel dat we onze kinderen, jongens én meisjes, de ruimte moeten geven om zichzelf te kunnen ontplooien.

Ik ben wel heel benieuwd naar hoe jullie hiermee omgaan!

X
Shanti
Mama van een stoere jongen

 

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!