Jordanië

Best bijzonder, dat je met een groep ondernemers op reis gaat die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Vorige week was het dan eindelijk zo ver……

Elk jaar gaat de Dutch Dream Foundation (DDF) op reis. Een reis met ondernemers en coaches. Een reis waarbij je elkaar beter leert kennen en op bezoek gaat bij verschillende bedrijven om inspiratie op te doen. En het mooie is ook wel dat je een warm netwerk op kan bouwen. Het programma bestond naast elkaar leren kennen en bekijken hoe je elkaar kan versterken ook uit het bezoeken van verschillende bedrijven en natuurlijk sightseeing.

Dit jaar hebben we er als groep (lichting 2017-2018) voor gekozen om naar Jordanië te gaan. Een bijzonder land waar je misschien niet gelijkt denkt aan een innovatie en co-creatie. Jordanie is een land in ontwikkeling met een hoog kennisniveau, maar wel met een uitdagende omgeving. Een omgeving met aangrenzende landen als Irak en Syrië.

 

Waarom doe ik mee aan het coachingsprogramma van DDF?

Als ondernemer vind ik het belangrijk om mezelf te (blijven) ontwikkelen. Om nieuwe dingen te leren en mijn ondernemerschap te challengen. Ik ben dan ook erg blij met mijn coaches. Lucky me. Ik heb er 2, namelijk René Moos (CEO Basic Fit) en Richard Piekaar (Corporate Communicatie Basic Fit). Naast challengen denken ze met me mee over opschalen, verdienmodellen, marketing en andere zakelijke aspecten. Het komend jaar zal ik gecoacht worden door Rene en Richard. Ik heb al een aantal coachingssessies gehad en dit heeft me al geholpen om focus aan te brengen in mijn Business en mijn online merkprogramma (die binnenkort live gaat) goed in de markt te zetten. De coachingsgesprekken helpen mij echt verder. Er is een fijne open sfeer.

De mensen die me kennen weten dat ik vrij gestructureerd ben. Van tevoren heb ik dan ook duidelijk doelen opgesteld. Doelen die ik wil behalen naar aanleiding van de coaching. Dit zijn onder andere verhogen van mijn omzet, mezelf ontwikkelen als ondernemer en om te groeien van ZZP’er naar ondernemer. Na elke coaching heb ik voor mezelf een reflectiemomentje. Wat heb ik geleerd en wat wil ik de volgende keer bespreken? De ervaring en expertise van Rene en Richard helpen mij verder in mijn ondernemersreis.

Bedrijven bezoeken

 

Op de eerste dag hebben we de Nederlandse ambassade bezocht, een aantal start ups en Miscrosoft. We startte de dag bij de ambassade. Hier kregen we een presentatie van Sven van den Berg. Hij heeft ons meer verteld over de rol van Nederland en ambassade in Jordan. De uitdagingen waar de ambassade tegen aan loopt, maar ook de kansen die er zijn voor bedrijven.

 

 

Hierna hebben we een bezoek gebracht aan Oasis 500. Dit is een start-up incubator. Ze helpen ondernemers om hun start up te launchen. Hier hebben we verschillende ondernemers gesproken. Een van deze inspirerende ondernemers is Dina Majeed . Zij heeft het platform 360 Moms ontwikkeld voor vrouwen in het Midden-Oosten. Op dit platform delen ze kennis in de vorm van blogs, branded content en binnenkort hebben ze ook een loyaltyprogramma. Hiermee krijgen moeders korting op bepaalde diensten.

Het is inspirerend om te zien én te horen hoe ze van hun idee echt een business bouwen. Dit is niet anders dan in Nederland. De omstandigheden waaronder we het doel zijn wel heel anders. Zoals de verschillende vrouwen die we hebben gesproken die een ambitie hebben maar ook een barrière willen doorbreken. Dat vrouwen ook kunnen ondernemen en succesvol kunnen zijn. Maar ook dat je het ouderschap kan combineren met werken. En vergeet niet wat ik vertelde over de ligging van het land. Hier zijn de grenzen gesloten, dit brengen wel extra uitdagingen mee.

 

Sightseeing

Naast het bezoek van bedrijven hebben we ook de cultuur opgesnoven in Jordanië. We hebben een wandeltour gemaakt door de oude stad en hebben Jerash bezocht. Jerash was ooit een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in de Midden-Oosten. Ga je naar Jordanië, dan is het zeker een bezoek waard. De zuilengalerij, theater, tempel en de verschillende bogen zijn adembenemend mooi. Helaas heb ik geen bezoek kunnen brengen aan Petra, dus ik ga zeker nog wel een keer terug naar Jordanië.

De wijze lessen

Wat een leuke groep hadden we. We hebben gelachen, ervaringen gedeeld, inspiratie opgedaan en van elkaar geleerd. We zijn vertrokken en kenden elkaar wel oppervlakkig, in de dagen dat we samen in Jordanië waren hebben we warme banden opgebouwd. Persoonlijk vind ik dat wel heel bijzonder. In een paar dagen leer je elkaar op een leuke, ontspannende en vooral gezellige manier kennen.

Ondanks dat er veel verschillen zijn tussen de ondernemers en de coaches, waren er meer overeenkomsten. De uitdaging van het ondernemerschap, ook soms wel de “ondernemers-eenzaamheid” en de passie en drive voor het vak zie je bij iedereen wel terug. Maar ook bij de coaches, die voornamelijk zelf in loondienst zijn. Zij werken allemaal wel in een ondernemende functie.

Ik heb geleerd dat het goed is om uit je comfortzone te stappen en nieuwe contacten te maken. Deel ervaringen met ondernemers die jou aanvullen en kunnen meedenken hoe je je business kan verbeteren. En vraag…waar heb je hulp bij nodig en wie kan je hierbij helpen?

Waar de volgende businesstrip naar toe gaat weet ik niet…wat ik wel weet is dat ik de smaak te pakken heb!

Groet,

Madhu

 

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!