Mijn tradities

Zoals jullie wellicht weten ben ik Hindoestaans.  
In mijn cultuur hebben we veel tradities en rituelen.

 

Voor bijna elke grote mijlpaal in het leven zijn er tradities en rituelen.
Bij de geboorte, bij de moeran van een kindje (vergelijkbaar met een doop), bij het huwelijk, of bij het intrekken in een nieuwe woning. Ook bij verdrietige gebeurtenissen als het overlijden hebben we tradities en rituelen die plaatsvinden.

 

Een recente gebeurtenis heeft me aan het denken gezet…

 

De Hindoestaanse tradities en rituelen worden al generaties lang gevolgd en er wordt voor zorggedragen dat ze niet verloren gaan.

 

Mijn rituelen

Ik ben zelf een groot voorstander van de Hindoestaanse tradities en rituelen. Ik vind het mooi dat we ze hebben en vind de betekenissen erachter heel waardevol. Ik vind het een verrijking van mijn cultuur, het is een stukje van mij. Ik heb enkele tradities en rituelen bij o.a. Huwelijken en geboortes mee mogen maken en heb zelf een aantal mogen volbrengen bij het huwelijk en bij de geboorte van mijn zoon.

Waar ik persoonlijk een beetje tegen aan loop is dat velen vasthouden aan de tradities en rituelen zoals dat generaties geleden al ging.

 

Iedereen doet het op zijn eigen manier

Ik vind dat je de tradities en rituelen een eigen draai moet kunnen geven zonder dat je de waarde en de betekenis ervan vergeet, dat je een zogeheten vertaalslag kan maken naar de tijd van nu.

 

Ik vind het  mooi om te zien dat mensen hun eigen invulling kunnen geven aan de tradities en rituelen vanuit hun eigen cultuur. Op deze manier doe ik het ook en zo geef ik dat ook mee aan mijn zoon. Mijn moeder heeft, mij en mijn broertje van huis uit de Hindoestaanse tradities en rituelen meegegeven. Wat in mijn ogen nog wel belangrijker is, ze heeft ons de vrijheid gegeven om het in te vullen op een manier waar ik me in kan vinden.

 

Omdat ik vrijheid voel om het op mijn manier te kunnen invullen, geeft het me voldoening en maakt het me trots op mijn cultuur. Het maakt me trots op onze familie en vrienden die ongeacht hun geloof, net als ikzelf de tradities en rituelen op hun eigen manier kunnen volbrengen in mooie maar ook op verdrietige momenten.

 

Onbewust ben ik me ervan bewust geworden hoe ik met mijn tradities en rituelen om ga. Ik ben heel benieuwd naar wat jij ervan vindt, voel je ook de vrijheid om de tradities en rituelen op je eigen manier uit te dragen? Of kijk je er juist heel anders tegen aan?  

 

X

Shanti

Mijn tradities

Mijn tradities

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!