Oliebollen

Wat is dat toch met Oliebollen? Zodra de Sint en zijn pieten zijn vertrokken smacht ik naar een heerlijke oliebol. Hebben jullie dat niet?

De oliebollen zijn bijna onlosmakelijk verbonden met Oud & Nieuw, maar voor mij gaan ze ook hand in hand met kerst. Ik vind dat als de kerstboom er staat, de oliebollen ook weer ongegeneerd naar binnen geschoven mogen worden! En het liefst met véél poedersuiker 🙂 Ik heb geen voorkeur voor oliebollen met of zonder krenten,  ze zijn beiden heerlijk!

Een lekker oliebol

Maar wát maakt nou een oliebol een lékkere oliebol? Ik heb ze het liefst luchtig, ietsje zoet én knapperig…
Ik heb ze nog nooit zelf gebakken maar ik hoor van velen dat de oliebollenmix van Koopmans toch wel heel erg lekker is.

Veel mensen geven vaak een eigen draai aan hun beslag, de een met een flinke scheut rum, de ander voegt vanille-suiker toe of geraspte appel en sommigen zelfs karnemelk! Zo zijn er nog veel meer variaties van toevoegingen om je oliebollen te bakken hoe jij ze het lekkerst vindt.

Ik deel graag het volgende (eenvoudige) lekkere recept van Koopmans met jullie, kan bijna niet misgaan 😉

Wat heb je nodig?


1. pak Koopmans Oliebollen Compleet Pakket
2. eieren
3. dl (300ml) koud water
4. Olie om in te bakken bijv. Frituurolie voor in de friteuse

Keukengerei

– Beslagkom
– Mixer met deeghaken of handgarde
– 2 eetlepels of oliebollentang/ijstang
– Bij voorkeur friteuse

Hoe maak je Oliebollen Compleet Pakket? (bron: Koopmans.com)

1. Laat in de friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
2. Doe de mix en eventueel de krenten in een beslagkom.
3. Voeg de eieren en het water toe.
4. Roer het geheel met een garde of mixer met deeghaken in maximaal 1 minuut tot een beslag.
5. Laat het beslag 2-3 minuten staan en begin met bakken als de olie de juiste temperatuur heeft.
6. Vorm met een oliebollentang/ijstang of met twee eetlepels bolletjes beslag en laat de deze in de hete olie glijden.
7. Bak de oliebollen in 6-7 minuten gaar en rondom goudbruin (houd deze baktijd goed in de gaten).
8. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie (als de oliebollen te donker zijn, is de olie te heet).
9. Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken en serveer de oliebollen met poedersuiker.

Oliebollenkraam

Waar haal ik mijn oliebol?

Ik heb in Den Haag twee favoriete kraampjes waar ik graag mijn oliebollen haal. Ik heb me er laatst op betrapt dat ik een vreugdekreetje sloeg toen ik zag dat de oliebollenkraam bij ons in de wijk weer op z’n vaste plek stond. De andere kraam staat in de Haagse binnenstad, vlak bij het Stadhuis. Rest mij nog te zeggen, trek je hippe kersttrui aan en trakteer jezelf op een overheerlijke zelf-gebakken of zelf-gehaalde oliebol!!
Enjoy!


Shanti

Shanti

One Comment

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!