Ondernemend Madhu: BE(E) Consultancy

In mijn vorige blog “Een nieuw avontuur” heb je kunnen lezen dat ik na 12,5 jaar in dienst geweest te zijn bij ING voor mezelf ga starten. Ik heb hele mooie, lieve en motiverende reacties gehad. Iedereen bedankt hiervoor! Dit heeft me heel veel energie gegeven om te starten met BE(E) Consultancy. Graag neem ik jullie mee op mijn reis van werknemer naar ondrnemer.

 

Loondienst versus Ondernemer…..Maak een keuze

Het was niet makkelijk om een keuze te maken om te starten als ondernemer. Ik heb immers een groot netwerk opgebouwd in het bedrijfsleven.  In loondienst zijn geeft voor je gevoel meer zekerheid, maar ook een bepaalde mate van vrijheid. En wanneer  je bij een bank werkt, dan is er ook vaak het “gouden kooi” effect. Het salaris is meer dan goed, hiernaast heb je ook veel secundaire voordelen zoals een 13e maand, pensioenopbouw en korting op financiële producten.  De reorganisatie bij ING heeft mijn keuze versneld en ik denk ook wel een stuk makkelijker gemaakt. Nee, het was geen leuke tijd, maar wel een leerzame en achteraf gezien een belangrijke tijd.

 

Wat zijn de grootste verschillen?

Loondienst                                             Ondernemer

Vast afgesproken salaris                         Afhankelijk van de opdrachten of orders.
Vaste werklocatie                                     Overal en waar je maar wilt  🙂
Zekerheid van arbeidscontract              Geen zekerheid
Sociale voorzieningen (bijv. WW)         Zelf verantwoordelijk voor
Vaste functie of rol / in een “Hokje”     Verantwoordelijk voor alles
Werkzaamheden liggen vast                  Meer vrijheid en meer flexibiliteit door eigen agendabeheer   

 

Koffie & Werken!

Koffie & Werken! (foto door Ashna Roeplal)

De beren op de weg

Al op school werd ik als klein kind geconfronteerd met de vraag wat ik later wilde worden als ik groot ben. . Van dokter tot kapster en popster, alles kan en was (is) mogelijk! Als je dan eindelijk de verschillende opleidingen hebt afgerond die je nodig hebt voor jouw droombaan, dan ben je er nog niet. Dan begint de zoektocht naar die fel begeerde baan.  

 

Ging je voorheen direct aan de slag in loondienst, tegenwoordig zijn er verschillende andere opties om geld te verdienen met je droombaan. Zo ook bijvoorbeeld als ondernemer, door tijdelijke klussen of projecten aan te nemen of samenwerkingen aan te gaan.  Als ik om me heen kijk zie ik veel studenten die vanuit hun opleiding direct starten met een eigen bedrijf. Hip gezegd ook wel met een start-up beginnen. Je ziet een duidelijke verschuiving van starten in loondienst naar het avontuur aangaan met een start up.

 

En dan komen ook wel de twijfels. Kan ik dit wel? Heb ik wel genoeg ervaring? Of genoeg kennis? Waar ga ik mijn klanten vinden? Zal ik wel genoeg geld kunnen verdienen? Ik ben erachter gekomen dat deze vraagtekens niet allen in mijn hoofd, maar ook in het hoofd van menig verschillende startende ondernemer zitten. Ik treed uit mijn comfortzone, waarbij veel nieuw een spannend is. Het zijn terechte vragen, maar onterechte beren. Waarom? Omdat ik nu mijn denken ga omzetten naar concrete acties. En tja, dan rennen de beren zo weg ;).

 

Het starten van een eigen bedrijf wordt steeds populairder. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel KvK) blijkt namelijk dat Nederland eind 2015 bijna 1,8 miljoen ondernemingen telt, ruim 385.000 meer bedrijven dan in dezelfde periode in 2010. Deze groei zit voornamelijk in de groep vrouwelijke- en 65-plus zzp’ers. (bron: starten.nl)

 

BEE Consultancy

Mijn nieuwe avontuur

BE(E) Consultancy

Ondernemers helpen met het creëren van strategie waarbij de klant als uitgangspunt wordt genomen. Het klink heel logisch, maar vaak zijn de bedrijfsdoelstellingen het uitgangspunt van de strategie. Ik ga ondernemers helpen met het creëren van een klantstrategie en de implementatie. Het doel is het verhogen van de klant- en medewerkerstevredenheid, zonder hierbij de ondernemingsdoelstellingen uit het oog te verliezen . 

 

Waardevolle ontmoetingen en belevingen realiseren, dat is de rode lijn in mijn carrière. Het is iets wat ik leuk vind en waar ook mijn kracht ligt. Naast ervaring heb ik afgelopen jaren veel theoretische en praktische kennis op kunnen doen over de nieuwe manier van klantbediening en hoe je hier als bedrijf op kan inspelen. Deze ervaring en kennis wil ik verder uitbouwen en inzetten voor ondernemers.

 

Over de naam BE(E) Consultancy heb ik niet lang hoeven na te denken. BE staat voor “zijn”. Dit staat symbool voor de ondernemer / persoon die je bent met de kracht die je hebt. Het gaat om het samenbrengen van de innerlijke kracht met de uiterlijke verschijning (denk bijvoorbeeld aan online zichtbaarheid). Mijn naam, Madhu, betekent honing. Honing symboliseert een centrale plek waar de Bijen (BEE) samenkomen. Dit is ook het doel wat ik voor ogen heb voor mijn opdrachtgevers. Zij zijn de honing en staan als centraal punt klaar voor de klant, ook wel de BEE’s.

 

BEE Consultancy

Neem een kijkje op mijn beeconsultancy.nl

Ready, set….GO!

Ik ben al langs de kamer van Koophandel geweest, heb mijn zakelijke rekening al geopend, een nieuwe laptop aangeschaft en een boekhouder gevonden. Nu kan ik echt starten! Klanten komen niet natuurlijk niet vanzelf. Het eerste wat ik heb gedaan is mijn website gebouwd www.beeconsultancy.nl, zodat ik gevonden kan worden door mijn potentiële klanten. Momenteel ben ik druk bezig met het inrichten van mijn social media kanalen en in gesprek met leuke ondernemers om mijn netwerk te vergroten.

 

BE(E) Consultancy

De visitekaartjes zijn binnen!

Voldoening

Ondanks dat ik pas bezig ben geeft het me een enorme voldoening. Ik ben trots dat ik mijn eigen site heb gebouwd en mijn visie en strategie kan vormen. Ik doe het vanuit een passie en met tomeloze energie. Het is iets waar ik echt 100% achter sta.

 

Helaas ben ik in loondienst te vaak meegemaakt dat er iets gedaan moest worden omdat de leidinggevende het wilde of het een “moetje” was van de directie . Waarvan niemand soms ook wist wat het doel was.  Nu kan ik direct iets betekenen voor een ander, en niet alleen voor het behalen van een target.

 

Natuurlijk is het wel lastiger omdat ik nu vrijwel alles zelf moet doen. Van een administratie bijhouden, tot aan de marketingactiviteiten en netwerken. Maar het is wel iets wat ik voor mezelf opbouw. Waar ik van kan leren en waarin ik me als ondernemer verder in kan ontwikkelen. Ik heb er zin in!

 

Heb jij een tip voor me? Bijvoorbeeld over het ondernemen of vind je echt dat ik kennis moet maken met iemand uit jouw netwerk? Neem dan vooral contact met me op om te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Linked in profiel.

 

BEE-zondere groet,

Madhu

 

Eén reactie

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!