Op vakantie naar mijn Suriname

Het is alweer ruim 17 jaar geleden dat ik voor het laatst in Suriname was. In 2000 heb ik 4 maanden  stage gelopen bij een Surinaamse bank. Een mooie en leerzame ervaring die ik heb op mogen doen. Na 2000 ben ik niet meer terug geweest, waarom? Ik zou het niet weten…….

Vorig jaar hebben we besloten om eindelijk weer naar Suriname te gaan. Voor mij is het alweer de 4e keer, voor Robert en Fayza de eerste keer. Ik ben zo benieuwd wat ze ervan zullen vinden!

 

Koffers inpakken

Het inpakken van je koffers voor vakantie is een uitdaging. Het inpakken van je koffers voor Suriname, dát is bijna onmogelijk. Cadeautjes voor familie, kaas, chocolade, snoep, kleding. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om één koffer per persoon mee te nemen, één trolley als handbagage en 2 rugtassen. Handig met Fayza’s boekjes, gameboy, etc. voor in het vliegtuig.  Het was een flinke uitdaging om alles in de koffers te krijgen maar het is gelukt!

Waar ik een beetje moe van wordt zijn de verschillende regels per vliegmaatschappij. Zo mochten we 23 kg per koffer meenemen, ik ben er vanuit gegaan dat dit het gemiddelde is en dat we dat dus evenredig over de koffers konden verdelen, de een had een kilootje meer dan de ander . Maar dat mocht dus niet, het gewicht moest per koffer 23 kilo zijn. Dat werd nog even wisselen van inhoud van de koffers. #vreselijk

 

Wij vermaken ons wel!

Hallo Suriname!

De heenreis is op een fijn tijdstip, we vliegen overdag. Dan kan je je ook prima vermaken met verschillende filmpjes, boeken en spelletjes. De uren (9) vliegen letterlijk voorbij, Fayza heeft het goed uitgehouden. Ze vindt het erg spannend,  omdat ze voor de eerste keer op vakantie opgewacht zal worden door familie.  

Eenmaal uitgestapt staat een grote groep familie ons al op te wachten. Wat een warm welkom! Het voelt als thuiskomen.  We hebben ervoor gekozen om gezellig bij familie te logeren. Bij mijn oom, tante en 2 nichten. We gaan ook 4 dagen naar BergenDal, in de Surinaamse jungle. Daar kunnen we tijd met z’n 3tjes doorbrengen.

We zijn in Suriname!

 

 

Wat kan je doen in Suriname

Suriname is het land van eten, drinken, gezelligheid, warmte, beestjes én van tegenstellingen. Het verschil tussen arm en rijk is echt goed te zien. In de verschillende wijken zie je de mooiste huizen staan naast een bouwval. Veel mensen bezitten kavels en omdat het eigendom is mogen ze er mee doen wat ze willen, dat verklaard het grote contrast in het straatbeeld. Rijdend door de straten van Suriname kijk je dan ook je ogen uit.  We hebben ons geen moment verveeld in het veelzijdige Suriname, ik heb een aantal tripjes op een rijtje gezet;

Selfie in de Palmentuin

Avondje bowlen met familie

Brokopondo Stuwmeer

Frederiksdorp

Frederiksdorp is een voormalige suikerplantage. Sommige huizen zijn in de oude stijl behouden. Erg mooi om te zien en te ervaren. Je kan er zwemmen, relaxen, overnachten en eten. De plantage kun je per boot bereiken. Het geweldige uitzicht krijg je er gratis bij ;).

Een gids vertelde de verhalen over de plantage. Het was voorheen een suikerplantage waar veel slaven werkte. Zo vertelde hij over de indeling van de huizen, hoe de slaven werkten, maar ook welke straffen ze kregen als er wat in het proces van suiker maken verkeerd ging. Dan bedenk je dat het eigenlijk niet eens zo lang geleden is dat de slavernij is afgeschaft.

Bakaaboto

Wat is dit een mooie plek! Echt een aanrader. Het is ongeveer 4 uur rijden van Paramaribo, echt de moeite waard!  De wekker ging voor dit tripje om 05.00 uur af 🙈, zodat we maximaal van de dag konden genieten.

Bij Bakaaboto kan je heerlijk zwemmen, relaxen, in de hangmat liggen, picknicken en overnachten. Wij hebben een dagtripje met de hele familie gemaakt. Ze hadden een bus gehuurd zodat iedereen mee kon. We hebben samen veel lol gemaakt onderweg, gedanst, gezongen, gelachen. Iedereen had wat te eten klaargemaakt. Lekker roti, kip, doks, krokodil 😳, bbq vlees (zodat we op locatie konden BBQ), loempia’s en ga zo maar door. Fayza heeft op de terugweg 3 uur lang gestaan in de bus terug omdat ze niks van de gezelligheid wilde missen.

Met iedereen op de foto!

Family selfie

BergenDal

Tijdens onze 2,5 week vakantie hebben we 4 dagen doorgebracht op BergenDal. Netals Frederiksdorp is dit vroeger een plantage geweest. Tijdens de binnenlandse oorlog zijn de huizen flink beschadigd geraakt en hebben mensen het verlaten. Later is er een resort van gemaakt.

Naast het resort, waar je kan zwemmen, relaxen, eten, genieten van een massage, lekker rondlopen, is er een adventure center. Hier kan je van de zipline, kanoën of een jungletocht maken. Echt een aanrader!

In de avond is het echt donker in het resort, je zit natuurlijk midden in een bebost gebied.  Er zijn wel lichtjes, maar je hoort echt overal geluid. Brulapen, krekels, vliegen en ga zo maar door. Gelukkig zijn we naast een kleine kikker geen andere beestjes tegengekomen in onze lodge 😂. De huisjes zijn voorzien van airco in de slaapkamer. De huisjes op palen zijn echt gaaf! Helaas waren die al volgeboekt.

 

Op het bootje naar de ZIPline

Onze Lodge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zipline voor kids

Naar de Zipline

 

 

 

 

 

Huisje op hoge palen

Cola Creek

Iedereen die naar Suriname gaat, gaat naar Cola Creek. Ik moet zeggen dat het er erg op vooruit is gegaan. Zo kan je een daghuisje huren waar je kan picknicken of een huisje om in te overnachten. Tijdens de vakantie had ik echt (weer) last van zonne uitslag. Hierdoor heb ik niet gezwommen in Cola Creek. Robert en Fayza hebben samen met mijn neefjes, nichtjes en ooms flink gezwommen. Zelfs in de stromende regen!

 

Shoppen

Wil je shoppen dan kan je in het centrum van Paramaribo terecht of in de Hermitage mall. Je hebt er een aantal malls, maar dit is wel de leukste. Je kan hier ook naar de bios, er zijn genoeg eetgelegenheden en voor de kids een indoor speelhal. Zelf heb ik niet veel gekocht. Wel hebben we wat souveniertjes voor het thuisfront gekocht.

Uitgaan

De toeristische plekken om wat te drinken zitten in de stad. Zo is het Vat al jaren een begrip. Hieromheen zijn er verschillende leuke en gezellige tentjes waar je kan genieten van een heerlijk verfrissende cocktail. Overal in Paramaribo kom je Casino’s tegen. Ook ik heb een avondje mijn geluk beproefd. Met een kleine winst als resultaat.

Ramada Rooftop

In de stad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinner & Friends

Eten

Yes… er zijn wat kilo’s bijgekomen. Maar dat ook niet anders met al het lekkere eten en al het heerlijke fruit. Er zijn veel Warungs in Suriname. Je hebt al een heerlijke bord nasi of bami voor omgerekend €3.-.

En wanneer we bij familie op bezoek gingen, dan moesten we ook eten. Niet alleen warm eten, maar er waren ook altijd lekkere snacks. Zoals heerlijke loempia’s, kroketten en bara’s. En dat met een heerlijke koude “soft” (frisdrank).

Op de markt

Op de markt

Het land van de tegenstellingen

Suriname is echt een mooi land, al zie je wel dat het land en de mensen zijn uitdagingen kent. Met de hoge inflatie, politieke spanningen en een groot verschil tussen mensen die het slecht  of juist goed hebben. De mooiste huizen staan naast vervallen huizen of beboste erven. Er zijn veel kansen, maar ook veel uitdagingen.

Tijdens mijn vakantie heb ik ook verschillende ondernemers gesproken om te kijken of ik vanuit mijn rol en ervaring een steentje kan bijdragen. Komende maanden zal ik hier meer vorm aan gaan geven.  

 

Afscheid

De 2,5 week is voorbij gevlogen. We zijn zo goed ontvangen en hebben een onwijs leuke tijd gehad bij mijn oom en tante. Ze hebben ons wegwijs gemaakt in Suriname en ook het verhaal erachter vertelt. We komen snel terug! Dit keer wacht ik zeker geen 17 jaar!

Afscheidsfeestje met Afscheidstaart!

Afscheidsdrankje bij Het Vat

 

Met tropische groet,

Madhu

 

2 reacties

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!