Nieuwe herinneringen uit Suriname

Suriname heeft een verhaal. Een bijzonder verhaal. Het mooie is dat het ook onderdeel is van mijn persoonlijke verhaal. Mijn ouders zijn na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 (afzonderlijk) naar Nederland verhuisd. Ze waren allebei op zoek naar een stabiele toekomst. In Nederland, om exact te zijn in Den Haag, hebben ze elkaar in een Haagse tram ontmoet. Samen met mijn broer en zusje ben ik in Nederland geboren en getogen. Enerzijds met de Hindoestaanse cultuur, anderzijds met de Nederlandse mentaliteit. En ja dat bracht soms wel uitdagingen met zich mee.

Een mooie mix?

De normen en waarden die ik thuis leerde, waren niet altijd hetzelfde als wat ik op school en later in het bedrijfsleven leerde. In 2000 kreeg ik de kans om stage te lopen in Suriname. In Suriname was ik de Nederlander. Ik had een accent, deed bepaalde dingen op een andere manier en had ook vaker een uitgesproken mening. In Nederland kreeg, nee krijg, ik de vraag waar ik vandaan kom. Waar hoor je nou thuis? Uiteindelijk heb ik door de jaren heen geleerd dat juist “het verschil” mijn unieke kracht is. En dat ik niet in een hokje pas.

Out of the box, in the Jungle :)

Out of the box, in the Jungle

 

Ondernemer

Ben je in Suriname, dan is het ondernemerschap duidelijk zichtbaar en voelbaar. De vele markten, kraampjes langs de weg en in winkeltjes in de stad. Het ondernemerschap is er ook  met de paplepel ingegoten.

In 2017 heb ik (na 17 jaar) samen met mijn dochter en partner weer een bezoek gebracht aan Suriname. Wat hebben we genoten. Naast familie, gezelligheid en heel veel eten heb ik ook een aantal zakelijke contacten gelegd.  Via Linkedin heb ik een connectie gelegd met Jean-Luc van Ineffable. Toen ik in Suriname was hebben we kennisgemaakt en wat ideeën uitgewisseld op het gebied van social media, branding en klantbeleving. We maakten de afspraak dat wanneer ik weer naar Suriname zou komen, we naar een samenwerking zouden gaan kijken.

Presentatie voorbereiden

Presentatie voorbereiden

 

Samenwerken

In april van dit jaar was het eindelijk zover. Eindelijk, omdat mijn dochter (11) al 2 jaar mijn partner en mij aan het overhalen was om weer terug te gaan. Dit was ook meteen een mooie mogelijkheid voor een mooie samenwerking.

Samen met Jean-Luc heb ik een workshop ontwikkeld op het gebied van branding en social media. Hoe gaaf is het dat ik vanuit mijn bedrijf BE(E) Top of mind samen met het grootste social media bedrijf uit Suriname een workshop kon geven. Verschillende professionals en ondernemers waren aanwezig, vanuit onder andere de financiële sector en retail. Samen met de aanwezigen zijn we aan de slag gegaan met de branding, klantbeleving en hoe je dit kan doorvertalen op social media.

De uitdagingen in Suriname zijn zo anders dan die in Nederland. Elk land heeft zijn eigen kansen en uitdagingen. Juist door een kijkje te nemen in een ander land wordt je ook weer scherp op de mogelijkheden en kansen. Ik kwam dus ook met genoeg inspiratie terug om aan de slag te gaan.

Een aantal deelnemers van de workshop

Een aantal deelnemers van de workshop

 

Vakantie

Samen met mijn gezin hebben we er gelijk een vakantie van gemaakt. Familie bezoeken, lekker eten en de toerist uithangen :). Dit keer hebben we onder andere een aantal plantages bezocht, Fort Zeelandia, Nieuw Amsterdam, Overbridge en Coronie (dorp in Suriname). Op de plantages hebben we meer geleerd over de slavernij en de historie van Suriname.

Koffiedrinken op plantage Katwijk, waar er nog steeds koffie geproduceerd worden.

Ook dit is Suriname

Ook dit is Suriname > Anani Strand

 

Wat kunnen we leren van Suriname?

Ondanks dat mensen in Suriname grote uitdagingen kennen, ben je altijd welkom. Als je langskomt, krijgt je niet alleen een koekje bij je soft (frisdrank) maar moet je ook gelijk mee eten. Die gastvrijheid zie je minder in Nederland. We zijn vaak gehaast, je moet weken van tevoren een afspraak maken om langs te gaan en familiebanden verwateren ook sneller voor mijn gevoel.

We willen meer en meer, maar vergeten soms te genieten. Ik betrap mezelf er ook op. Boodschappen bij Picknick, scheelt weer tijd. Voor de “extra” tijd zitten we “extra” op onze telefoon in plaats van in de hangmat :). Of we zijn zo aan het haasten omdat we fulltime werken en onze kinderen minimaal 2 buitenschoolse activiteiten hebben.

Heb je de mogelijkheid om een keertje naar Suriname te gaan? Ga dan zeker! Ik verzeker je dat je zal genieten van het land, eten, gastvrijheid en het weer!

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!