Van die dingen

Dat bestaat niet mama. Oja ja…hahaha. Van de week werd ik gecorrigeerd door mijn dochtertje omdat ik het over een okselmouw jurkje had. Het moet natuurlijk mouwloos zijn.  Wellicht dat je het herkent. Okselmouw heb ik van mijn mama geleerd :). Netals verschillende woorden die in Nederland toch net even anders zijn.  Tuurlijk hebben we het op school allemaal geleerd, maar sommige woorden neem je toch over die je vanuit huis mee hebt gekregen.

Ik heb nog een paar leuke woorden voor jullie.

 

Dingen

Ik gebruik echt vaak “ding” en “dingen”. Als ik even niet op het woord kom of uit automatisme. Mijn ouder zeiden dat ook altijd. Het grappige ervan is dat ik altijd wist wat ze ermee bedoelde. Misschien kwam dat door de intonatie, de blik in hun ogen of ik gokte altijd goed…. Tja mijn dochter begrijpt het niet. Ze doet de moeite ook niet meer en zegt dan ook; “mama, welk ding”.  Toen mijn moeder laatst tegen mij zei: “Madhu pak dat ding van dat ding” kwam ze niet meer bij en besefte ze waar mijn “ding”-virus vandaan komt. Misschien is het een generatie-ding ;).

 

Neerzetten en neerleggen

Dit is iets wat ik ook vaker terug hoor, ook bij anderen.

Eet je bord op

Nee je kan je bord niet opeten :). Dat kan gewoon niet….hahah hoe vaak heb ik dit gehoord en gezegd tegen mijn dochter,

 

IJskast

Is een ander woord voor koelkast….een woord dat bijna uitgestorven is. Vraag me niet waarom ik het nog steeds gebruik.

 

De voorkamer

Het woord voorkamer is hetzelfde als woonkamer. Niet dus. Is gewoon niet zo. Toen ik laatst een vriendin ging helpen met dozen uitpakken zag ik voorkamer staan op de dozen. Ik wilde nog vragen waarom de dozen niet in de “voorkamer” (lees woonkamer) stonden. Toen moest ik wel even lachen in mezelf.  Waarom heb ik dit altijd gedacht? Wat zegt meneer van Dale (vandale.nl) hierover?

 

Voor·ka·mer (de; v(m); meervoud: voorkamers) 1. kamer vóór in het huis

Woon·ka·mer (de; v(m); meervoud: woonkamers) 1. Huiskamer

 

Heb jij ook woorden die je vanuit huis hebt meegekregen of jezelf hebt aangeleerd?

We horen het graag :).

 

Groetjes,

Madhu

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!