Vegan Bojo by Madhavi

Bojo is een Surinaamse cake gemaakt van kokos en cassave.
Je komt het vaak tegen op Surinaamse feestjes en festiviteiten, naast alle andere lekkernijen.
Normaal wordt er boter en melk in verwerkt, maar ik heb geweldige handigheidjes toegepast ter vervanging van de non-vegan ingrediënten, zodat ook de veganisten er nu van kunnen genieten. En er daarna genoeg overblijft voor ons .
Ik heb het een paar weken terug  voor het eerst gemaakt voor mijn verjaardagsfeestje en het was een hit voor iedereen!
Laten we beginnen!

Wat heb je nodig?

  • 1 kg fijn geraspte cassave (te halen bij de toko, zie het vriesvak).
  • Zorg ervoor dat dit ontdooid is.
  • 50 gram fijn geraspte  kokos
  • 250 ml kokosmelk
  • 150 ml havermelk (bijv. de Oatly Barista edition, te halen bij de supermarkt)
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 200 gram (of iets minder als het niet te zoet hoeft te zijn) fijne suiker
  • 2 tl vanille essence
  • 0,5 tl amandel essence
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 250 ml water
  • discospikkels (suikermuisjes, optioneel)
  • bakblik of ovenschaal

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Vet het bakblik of de ovenschaal in met zonnebloemolie, zodat de cake niet blijft plakken. Je kunt een keukenkwastje gebruiken hiervoor.
  3. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar met een lepel.
  4. Giet het beslag in het bakblik of de ovenschaal en bak de bojo gaar in 90-120 minuten.
    Tip: check na 90 minuten of de bojo goudbruin van buiten is. Controleer ook of het gaar is van binnen door een satéprikker erin te prikken, die er schoon uit moet komen, als je de prikker uit de bojo haallt.
    Bak de bojo niet te lang door, anders kan het droog worden.
  5. Strooi de discospikkels op de bojo en laat de bojo goed afkoelen, voordat je het gaat aansnijden.

Optioneel:

Je kan ook  in rum geweekte rozijnen of krenten aan het beslag toevoegen, voor wat meer variatie.
Ik houd zelf het meest van bojo zonder rozijnen, maar er is voor ieder wat wils
Bon appetit!
Love,
Madhavi

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!