Help! Mijn kind wil vloggen

“Mam, ik wil vloggen”. Ja, dat is goed we hebben het er nog wel over.

“Mam, ik heb al ideeën” Oh leuk, vertel.

“Mam, wanneer gaan we nog beginnen?” Ja binnenkort schat.

“Mam, je moet even tijd maken. Dat gaat mama zeker voor jou doen.

 

En nu gaat het dus echt gebeuren

Ok. Ik heb het dus ruim 2 maanden kunnen uitstellen. Ik kan er niet meer onderuit. De 2 maanden hebben me wel extra tijd gegeven om na te denken over hoe ik dit nou weer ga aanvliegen.

 

Vlogs zijn zo niet van mijn tijd. Kijk maar naar de eerste vlog van Shanti en mij. Yep, echte amateurs. Wij zijn het ook niet gewend om te vloggen. Toen we de laatste keer naar London waren bedachten we echt op de terugweg, oh ja we zouden gaan vloggen. We zijn dan te druk met praten, de toerist uithangen en eten. En misschien is het ook wel een soort van schaamte om jezelf op te nemen als je ergens bent.

 

Toen ik de leeftijd van mijn dochter was had je nog geen internet. Ze vroeg laatst aan mijn moeder wat ze vroeger altijd op Youtube keek. Geweldige vraag! Nee, dat hadden ze toen nog niet. Ook op mijn leeftijd was dit er nog niet. Toen keken we naar telekids op zondag, speelde we buiten en met poppen.

 

Wat is de tijd veranderd! Ik merk dat ik dit soms als ouder wel lastig vind. Want hoe ga ik met de tijd mee, zonder te veel van mijn mening en mijn ervaring hierin bepalend te laten zijn? Maar wél betrokken te zijn op een manier waarop ze zichzelf kan ontwikkelen en meer als levensgids haar te helpen met het nemen van beslissingen.

 

Maar het gaat dus gebeuren. Dochterlief gaat vloggen. Maar hoe vlieg ik dit nou weer aan? Een zakelijke aanpak helpt altijd goed bij mij. Dan kan ik de emotie uitschakelen en kijken naar het proces. Graag neem ik je mee in mijn gestructureerde manier van denken :).

 

Stap 1: De oriëntatie: Vloggers en hun verhalen

Voordat mijn dochter (9) naar vlogs van iemand gaat kijken, wil ik het eerst zelf gezien hebben om om een idee te krijgen van de persoon en wat hij of zij gaat vertellen. Je hebt al snel door of het qua leeftijd past. Fayza die bekijkt vooral vlogs van Meisje Djamila.

Waarbij ik al snel dacht aan wat heb je nou te vertellen? Blijkt te zijn niet heel veel, maar wel heel lang kunnen uitrekken en op een leuke, luchtige manier met veel humor. Regelmatig hoor ik een hard gelach als ze een vlogje bekijkt.. Over DIY, ervaringen en reviews van producten. Op zich wel leuk allemaal. Ik kan me geen geduld opbrengen om een filmpje van 10 minuten te bekijken. Ik voel een generatiekloof :). Ik ben meer van het lezen van artikelen en blogs. Qua social media ben ik meer van de Facebook, Twitter en Linkedin.

 

Stap 2: Waarom?

Ik: Maar waarom?

Fayza: gewoon, omdat het leuk is.

Ik: Oh.

Is het meegaan met de tijd, jezelf willen laten zien in de wereld? Wat is het nou precies. Volgens mijn dochter is het “gewoon leuk”  en op deze manier kan ze vertellen over wat zij meemaakt. Het is ook een beetje van de nieuwe generatie om dingen te doen die ze gewoon leuk vinden. Zonder er teveel over na te denken. Ik zie voordelen, ik zie nadelen.  Een voordeel is dat ze zichzelf kan laten zien zoals ze is en wat ze leuk vind. Een nadeel, nou jawat ik als nadeel zie is het stukje privacy.

 

Stap 3: Afspraken maken

Ik: Ok, je wilt dus vloggen. Dat is goed, maar we gaan wel afspraken maken.

Fayza: Ohhhh YESSSSSSS (hyper van enthousiasme)

Dochterlief mag vloggen, maar wel op een aantal voorwaarden. Zo hebben we thuis een aantal afspraken gemaakt. Zo zet ik alle filmpjes online, hierdoor kan ik een extra check doen. Ook hebben we afspraken gemaakt over hoe vaak ze een vlogje mag opnemen en hoe vaak ze op YouTube mag kijken.  Op deze manier hebben we allebei wat we willen. Fayza mag vloggen en ik heb nog een stukje controle. Controle op de content en zodat ik ervoor kan zorgen dat dit een onderdeel van haar leven is en niet haar leven.

 

Stap 4: De vlog maken

Camera klaar en actie! Fayza zit er klaar voor en alles komt er in een keer uit. Mijn mond valt open. We hebben te maken met een natuurtalentje. Shanti en ik kunnen echt nog wat van haar leren ;). Ze doet het op haar manier en met haar onderwerpen. Hoe leuk is dat?


We hebben een lijstje gemaakt voor leuke ideeën. Zodat ze haar eigen filmpjes kan maken en niet anderen gaat nadoen. Ze is heel creatief en op deze manier kan ze lekker aan de slag met haar creativiteit!  

Stap 5: Op YouTube

Voordat we de eerste vlog online plaatsen moeten we nog een paar dingen doen:

  • Een leuke passende naam verzinnen (bedankt iedereen voor input op facebook)
  • YouTube kanaal inrichten
  • Vlog editen
  • Leuke plaatjes maken voor Fayza’s kanaal
  • En de PR doen 🙂

 

Stap 6: En wel zijn live! 

Het was echt een momentje. We hebben er ook samen op geproost. Een nieuwe mijlpaal. Ik ben benieuwd of ze het leuk blijft vinden. Voor nu is ze in ieder geval helemaal enthousiast en leert ze weer andere vaardigheden. En mama mag helpen. Stiekem ook erg leuk!

 

Wil je zien hoe Fayza’s eerste vlog is geworden? Neem dan snel een kijkje. En zoals mevrouw ook zegt: duimpjes omhoog!

 

 

Waar zouden shanti en ik een vlog over kunnen opnemen? Ideeën zijn welkom ;).

Groet,
Madhu

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!