Weg met die belemmeringen

Iedereen heeft ze wel. Redenen of soms zelfs smoesjes waarom dingen niet kunnen of lukken. Ik heb ze ook, dat maakt ons menselijk. Vaak genoeg zitten belemmeringen in de weg om bepaalde doelen te bereiken of om veranderingen te kunnen realiseren.

✋ Belemmeringen 

Het is best een raar woord, als je het zo vaak achter elkaar zegt. Belemmeringen zijn negatieve gedachten. Van Dale noemt het ook wel bemoeilijken & hinderen. Het kan een twijfel zijn of je iets wel kan, maar ook een overtuiging dat het op een bepaalde manier in elkaar zit.

Toen ik vorig jaar startte als ondernemer, had ik er heel veel. Naast veel ideeën, had ik veel belemmeringen. Belemmeringen die naar voren kwamen uit mijn onzekerheid. Want…is ondernemen wel iets voor mij? Of kan ik er mijn brood van kopen? En waarom zouden anderen het van mij aannemen.

Als moeder heb ik ze ook weleens. Doe ik het wel goed? Wat als het niet lukt?

Achteraf denk je dan ook vaak…… waar heb ik me druk om gemaakt.

 

Zo ga ik met mijn belemmeringen om

Hoe ik van mijn belemmeringen af ben gekomen? Door ze uit te spreken, te accepteren en ermee om leren gaan. De volgende stappen helpen mij als ondernemer om hiermee om te gaan:

Stap 1 Uitspreken en inzien wat mijn belemmeringen zijn

Stap 2 Waarom zijn het belemmeringen voor mij

Stap 3 Hoe kan ik met mijn belemmering om leren gaan, zodat het geen belemmering meer is.

Voorbeeld: Ik vond het voorheen erg moeilijk om voor een grote groep mensen te spreken. Want straks vergeet ik mijn tekst of vinden ze er niks aan. Doordat ik als ondernemer vaker workshops en presentaties gaf, ging het me steeds makkelijker af. Zulke bijeenkomsten zag ik dan ook om van te leren. Nu sta ik steeds vaker voor grote groepen en vind het ook erg leuk.

Soms denk ik weleens, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Vaak is de worst case scenario niet zo erg dan ik dacht dat het zou zijn. Door uit te spreken wat je angst is, kan je het onder ogen zien. Wanneer je het niet uitspreekt, kun je het voor jezelf erger maken dan het is.

Pas wanneer je bewust bent van je belemmeringen, kun je bedenken hoe je ermee om kan gaan. Op deze manier kunnen ze je scherp houden. Wanneer je niet bewust omgaat met de belemmeringen die je hebt, dan kan dat onbewust invloed hebben op jou als persoon of als ondernemer en hiermee op de doelen die je wilt bereiken.

 

Spiegeltje, Spiegeltje aan de wand

Als ondernemer, partner, vriendin en moeder zie ik verschillende belemmeringen langskomen. Als moeder denk ik weleens, hoe ga ik dat allemaal regelen en doen? Dat terwijl ik back up heb die altijd voor me klaar staat. Ik ben dan zo bezig om de uitdaging op te lossen, terwijl het geen uitdaging hoeft te zijn.

Gebruik de mensen om je heen als spiegel, om ook te relativeren en om in gesprek te gaan. Want gaat het echt om een olifant of is het een mug? Vaak is mijn olifant na een aantal gesprekken gekrompen tot een unicorn, konijn of soms echt een luis.

 

Laat ze los!

Als ondernemer help ik andere ondernemers en bedrijven met het positioneren van hun merk en het vergroten van de zichtbaarheid. Ik kom vaak ondernemers tegen die graag aan hun merk en zichtbaarheid willen werken, maar heel veel redenen hebben om het niet te doen. Zo is social media alleen een kanaal waar mensen klagen en is er vaak een twijfel of ze het wel of niet kunnen.In de gesprekken die ik heb probeer ik ook juist de belemmerende gedachten naar voren. Denk bijvoorbeeld aan geld, tijd, succes en falen. Door dit bespreekbaar te maken kunnen we werken aan de belemmeringen en kunnen ze in sommige situaties direct weggenomen worden.

Als moeder ga ik het gesprek aan met mensen om me heen om ervaringen te delen. Door in gesprek te gaan over hoe zij het zouden aanpakken, krijg ik weer nieuwe inzichten en dan helpt mij weer verder.

Hoe ga jij om met jouw belemmeringen?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!